Vyvarujte se nejčastějších chyb při odstraňování skvrn

 Tipy a inspirace 
06. května 2020 10:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé "zaručené" rady mohou nadělat více škody než užitku Internet
Také řešíte čištění skvrn například pomocí soli nebo teplé vody? Pak patříte mezi celou řadu lidí, kteří právě v jejich odstraňování dělají největší chyby.

Skvrny, ať už na čemkoliv, dokáží vždy pořádně potrápit. Jejich odstraňování totiž nebývá vždy úplně jednoduché. A tak se často stává, že právě v tomto kroku dělá řada lidí zásadní chybu, kvůli níž se fleku pak nemohou zbavit. Vyvarujte se těch největších.

Víno nesolte

Možná, že vám často říkali, abyste čerstvou skrvnu od červeného vína ihned zasypali solí, jinak už ji nevyperete. Bohužel, je to právě ta největší chyba. Díky soli se naopak skvrna do látky opravdu zažere, takže vám po vyprání zůstane tmavý flek. Ideální je flek omýt vodou a použít prostředek na odstraňování skvrn. Ale i s ním je potřeba zacházet opatrně.

Méně je někdy více

Většina lidí si myslí, že čím více odstraňovače použije, tím spíše se mu podaří nad skvrnou vyhrát. To je samozřejmě špatně. Například, pokud na koberec použijete mnoho prostředku na skvrny, způsobí to, že tam akorát ztvrdne a chemie se z něho špatně odstraňuje vodou a vše pak hůř schne. Je proto lepší aplikovat odstraňovač skvrn několikrát a několikrát vše také smýt vodou, dokud skvrna nezmizí úplně. Ale pozor, opět vše můžete zkazit použitím špatné teploty vody.

Jedině studená

Pravda je, že teplá voda si dokáže poradit s mastnotou a celou řadou dalších nečistot. To ale neplatí u skvrn, které se objeví na textilu. Horká voda může totiž skvrny v látce opravdu zafixovat a snadno byste tak mohli přijít třeba o své oblíbené tricko. Proto je ideální na čištění spíše voda vlažná, dokonce až studená (v případě krve).

Mýdlo raději až po 

Sice se mýdlo může jevit jako ideální první pomoc, ale pravdou je, že pokud jej použijete okamžitě, výsledek bude zcela opačný, než jaký očekáváte. To platí zejména u fleků od vína, kávy nebo čaje. Tedy zrovna u těch skvrn, které bývají opravdu těžko odstranitelné. Proto jako první pomoc volte nejprve vodu a teprve pak mýdlo či odstraňovač. Co se týče mýdla, použijte nejlépe žlučové, které si dokáže poradit s nejednou sveřepou skvrnou. Co vše dokáže odstranit, jsme psali zde.

Všechno s citem 

Rozhodně se vyvarujte zběsilého drhnutí třeba houbičkou na nádobí. Ta totiž dokáže poškodit i látku. Raději místo toho naneste na skvrnu vodu či roztok a lehce ji poťukávejte. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve