Virologové radí. V době koronavirové nechoďte do bytu v botách

 Tipy a inspirace 
17. dubna 2020 07:22 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Boty v době koronavirové raději nechávejte přede dveřmi Depositphotos
Pokud vaše rodina patří k těm, kdo si vyzouvá boty až za dveřmi v předsíni, virologové radí, abyste tyto návyky rychle změnili. Alespoň do té doby, než bude koronavirová pandemie na ústupu. Jinak byste si totiž mohli donést COVID-19 až domů.

Když přijdete zvenku, sundejte si boty před vstupem do bytu či domu, vysvětlují virologové. Většina bot má totiž neporézní gumovou podrážku, ve které může virus přežít i tři až pět dní.

Odborníci dokonce radí, abyste ven chodili ve stejném páru bot, které budete udržovat v bezpečné vzdálenosti od dveří bytu či domu po dobu pandemie.

Zajistěte bezpečí vašim dětem

Je sice nepravděpodobné, že pokud byste boty s virem nechali jako obvykle v předsíni, nakazili byste sami sebe nebo jiného dospělého člena vaší domácnosti, ale pokud máte malé děti, které si hrají na zemi a lezou po celém bytě, už jsou případným přenosem viru z vašich bot ohroženy.

Zatímco materiál podrážek je pro virus dobrým prostředím, ve kterém se dokáže udržet až několik dní, jinak je tomu u oblečení. Vědci sice dosud neprokázali, jak dlouho se koronavirus udrží na materiálech vašich kabátů či kalhot, panuje ale všeobecné přesvědčení, že látky nejsou materiálem pro virus příhodným.

Pozor na nákupy

Virologové rovněž dali svá doporučení i ohledně dalších materiálů, které si přinášíme z venku do našich bytů a domů.

To znamená, že musíme myslet i na to, že všechny věci v plastových obalech, které si ze supermarketu přineseme domů, bychom měli z těchto obalů vyjmout a do ledničky je uložit bez nich. A plastové obaly bezpečně zlikvidovat.

Virologové dokonce doporučují, vyndat nákup a roztřídit ho na podlaze, kterou následně umyjeme vodou a mýdlem. Dále čtěte: Jak vylepšit schodiště pomocí běhounu.

Témata: dům, boty, koronavirus
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008