Zorganizujte si doma ledničku a přestaňte do ní dávat potraviny, kterým to neprospívá

Zvyk vyskládat všechen nákup do lednice je špatný
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Tipy a inspirace 
02. července 2018 11:27 / Shutterstock
  0   0
Ukládání potravin je stále jednou z věcí, ve kterých lidé dělají často chyby. A o ledničce to platí snad dvojnásob. Mnozí si nejspíš neuvědomují, že lednička není všemocná a že některým potravinám pobyt v ní doslova škodí.

Vzhledem k rozmachu velkých supermarketů mají lidé tendenci dělat velké nákupy. Když pak přijdou s ohromným nákupem domů, snaží se vše za každou cenu vtěsnat do lednice s vidinou toho, že jedině tak udrží potraviny co nejdéle v perfektní kondici. Jenže je spousta surovin, kterým lednice absolutně neprospívá. O tom, jak vybrat správnou ledničku, jsme psali zde.

Co do lednice nepatří

Věcí, kterým lednička spíše ublíží, než pomůže, je celá řádka. Představíme vám některé z nich.

Citrusy

V chladném vzduchu ztrácejí vůni i barvu, navíc rychleji vysychají a mizí jejich šťavnatost. Pokud už musíte mít třeba citrony nebo pomeranče v chladničce, použijte uzavíratelný zipový sáček. Lépe je ale citrusy uchovávat při pokojové teplotě. Pozor ale na skladování „na hromadě“, protože otlaky kůry napomáhají vzniku plísní.

Banány

Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Cibuloviny

Cibuli ani česneku chlad nevadí, ale kondenzací vlhkosti dochází k hnilobným procesům, a tak místo tvrdé slupky pak nahmatáte nepoužitelnou měkkou, gumovitou hmotu, navíc o nevábné vůni. Cibulovinám svědčí suchá, větraná místnost. Pouze pozor na ukládání společně s bramborami. Společně uskladněné se rychleji kazí. Jakmile načnete paličku, česneku, spotřebujte všechny stroužky do deseti dnů. V případě načaté cibule ji umístěte v uzavřeném sáčku do přihrádky na zeleninu.

Okurky

Tahle vodnatá zelenina ztrácí v ledničce chuť a aroma. Navíc se hodně rychle kazí. Zatímco v suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny, v ledničce poměrně rychle změkne a podlehne zkáze.

Pečivo

Jestli i vy patříte ke skupině lidí, která věří tomu, že chléb v lednici vydrží déle, musíme vás vyvést z omylu. Není tomu tak. Klima v chladničce nezabalený chléb vysuší do tvrda, a zabalený v igelitu plesniví už po třech dnech. Babičky kdysi chléb balily do suché utěrky a ukládaly jej do dřevěného „chlebníku“ s poklopem. Vydržel až týden chutný. Chcete-li si uložit kvalitní chléb na horší časy, dejte jej do mrazáku. Pomalu rozmrazený chutná jako čerstvý.

Dochucovadla a med

Mnoho hospodyněk má nejrůznější dochucovadla uložená ve dveřích lednice. Kečup, hořčici, pikantní omáčky k masu, ocet a podobné dobroty. Zbytečně. Valná většina těchto dochucovadel je konzervována octem, takže v lednici zbytečně zabírají místo a můžete je v klidu skladovat ve spižírně. S medem je to stejné. V chladničce může otevřený i plesnivět a nasát různé pachy. Začne taky rychleji cukernatět. Vyhovuje mu pokojová teplota a skladování v uzavřené nádobě.

Bylinky

Koupíte na trhu bylinky a doufáte, že vám v chladničce vydrží déle? Omyl. Nejen že rychleji zvadnou, ale ke všemu ještě do sebe vtáhnou všechny pachy z lednice. K okamžité spotřebě je lépe uchováte ve sklenici s vodou a na zimu si je můžete zamrazit, případně usušit.

Olivový olej

Mít ho v ledničce je běžná chyba. Kdo to zkusil, už ví, že kvalitní panenský olej se chladem zahušťuje, sráží se a kalí. Není samozřejmě dobré jej mít v teple poblíž sporáku, ale jistě mu neuškodí místo ve spodní skříňce linky.

Rajčata

I když je většina z nás automaticky dává do chladničky, měla by se skladovat mimo ni. Pokud je totiž budete uchovávat v lednici, mohou se stát mdlými a moučnými. Rajčata totiž ztráci v lednici svou chuť i konzistenci. Lepším řešením jsou sklep, chladná spíž, nebo pokud nemáte doma příliš teplo, tak i kuchyňská linka.

Káva

Jde o velmi rozšířený mýtus, že trvanlivost kávy se prodlouží pobytem v chladničce. Je tomu právě naopak. Vlhkost kávě vůbec nesvědčí a navíc je velmi náchylná do sebe vstřebat nežádoucí pachy. Navíc se při přemístění do pokojové teploty orosí a zvlhne, což zahájí předčasnou extrakci kávy a může vést k jejímu zplesnivění.

Brambory

Nízké teploty rozkládají škrob v bramborách a ty začínají sládnout a klíčit, čímž v okolí oček vzniká jedovatá látka solanin. Skladovat byste je měli nejlépe na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Vědci v naší atmosféře objevili účinky gravitačních vln. Tento úkaz je velice vzácný

Tech

SpaceX testovala nové motory kosmické lodi pro přepravu lidí Crew Dragon

Dům a zahrada

Pobíhají vám v koupelně rybenky? Zjistěte, jak se jich co nejdříve zbavit

Zavřít reklamu