Zkuste zasít na Velikonoce místo obilí čočku, fazolky mungo nebo řeřichu. Vyrostou i na poslední chvíli
Stejně jako pomlázka nebo barvená vajíčka, také velikonoční osení patří k tradičním dekoracím Velikonoc. Aby osení stačilo vyrůst, potřebuje k tomu alespoň deset dnů a správné teplotní podmínky. Poradíme vám, jak travičku zasít, starat se o ni a co dělat, pokud nemáte na celý proces více než tři dny.
Tradiční obilné
Klasické velikonoční osení bývá ze semínek ječmene nebo pšenice. K semínkům si ještě zakupte zeminu a nějakou misku, talíř nebo košík. Pokud sázíte osení do misky, můžete přímo do ní naskládat zeminu. V případě proutěného košíku jej budete muset vyložit igelitovým sáčkem. Na dno nádoby dejte zhruba šest centimetrů zeminy, na ni nasypejte hustě vedle sebe semínka a tuto vrstvu zakryjte zeminou, která by neměla být silnější než dva centimetry. Zalije vše vodou a postavte misku na světlé a slunné místo. Čím více světla bude mít, tím utěšeněji vám poroste. Občas ji zalijte, ale pozor na přelití.
Osení, které chutná
Pokud jste nestihli zasít obilí nebo jste jej nesehnali, použijte semínka řeřichy. Rostou opravdu rychle a za tři dny můžete mít krásnou zelenou dekoraci. Řeřichu si můžete zasadit například do skořápek od vajíček. Na dno dejte kousek vaty, posypejte ji hustě semínky a dostatečně pokropte vodou. Podklad udržujte stále vlhký, ne však přemokřený. Po Velikonocích si můžete řeřichou ozdobit chléb s máslem nebo ji přidat do pomazánek. Získáte tím úžasnou vitaminovou bombu. Více o účincích řeřichy jsme psali zde.
S.O.S. řešení
Měli jste smůlu a v obchodech nebyla už ani ta řeřicha? Pořád se dá ledascos zachránit. Skvělé osení se vám totiž ukrývá ve spíži. Je to obyčejná čočka. Podstatné ale je, aby nebyla loupaná, půlená nebo předvařená. Suchá semena propláchněte důkladně několikrát vodou a pak je namočte na dvanáct hodin do vlažné vody a nádobu postavte na teplé místo. Pak vodu slijte a čočku vysaďte do misky se substrátem. Za pár dnů se na klíčcích objeví první zelené lístky. Místo čočky můžete použít také hrách nebo mungo fazolky. Oba tyto druhy ale nechejte namáčet alespoň dva dny. Během nich vodu několikrát vyměňte.