Mouku lze skladovat i několik měsíců. Musíte však vědět jak
Mouku byste si správně nikdy neměli kupovat do zásoby. Proč? Při delším skladování, převyšujícím několik měsíců, zatuchne a v konečném důsledku změní i chuť. Jenomže v této situaci, kdy se člověk pomalu bojí jít do obchodu, si řada lidí udělala opravdu větší zásoby mouky, možná mnohem větší, než obvykle vůbec spotřebují za celý rok. Co tedy s tím? Pokud nehodláte denně péct chleba, nezbývá vám nic jiného, než mouku skutečně dobře uskladnit.
Spíž nebo komora
Mouka snadno přijímá cizí pachy, proto byste měli velmi pečlivě zvážit, kde ji uskladníte. Ideální jsou vzdušné tmavé spíže, nebo dobře větrané prostory v domácnosti. Velké pytle ani malé kilové sáčky mouky nesmějí nikdy stát přímo na podlaze a nesmí se opírat přímo o zeď.
Zkuste mrazák
Pokud se chcete vyhnout nechtěným hmyzím návštěvníkům, stačí mouku po přinesení z obchodu na pár hodin nechat v mrazničce. Nízká teplota zlikviduje všechny případné zárodky a vajíčka.
Vždy přesypat
Neotevřenou mouku můžete sice skladovat i několik měsíců, avšak dobře se podívejte, zda nemáte někde porušený obal. Mouka by pak rychle mohla navlhnout a snadněji ji mohou napadnout mouční nepřátelé. Pokud nemáte jistotu, raději ji hned přesypejte do plátěných sáčků jako v dávných dobách. Nemáte-li je, postačí i dobře uzavíratelné dózy. Ty jsou většinou průhledné, díky čemuž můžete zaznamenat každou nežádoucí změnu či příměs. Pokud do nádoby přidáte pár listů bobkového listu, můžete mít jistotu, že to zaručeně odpudí červy. V žádném případě neskladujte mouku již v otevřených sáčcích.
Čas od času provzdušnit
Mouka se musí čas od času prosívat a větrat - pokud je jí uskladněno větší množství a nestačí se spotřebovat. Chcete-li mouku uchovat delší dobu, lze ji prý uchovávat také v lednici či mrazáku. V něm můžete mít i celou řadu dalších potravin, například vejce a ořechy. Jaké další potraviny lze skladovat v mrazničce, jsme psali zde.