Poznejte sílu colových nápojů v domácnosti. Vyčistí koupelnu i nádobí

 Tipy a inspirace 
23. března 2020 11:39 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tato oblíbená sladká limonáda umí v domácnosti divy Depositphotos
Zbyl vám doma nedopitý colový nápoj? Nevylévejte jej, ale použijte v domácnosti. Budete se divit, s čím vším vám pomůže.

Tato tmavá limonáda je známá po celém světě. Pro svou chuť ji milují děti, dospělí, oblíbená je také mezi barmany, kteří ji používají do míchaných nápojů. Ovšem to není jediné, co tento nápoj umí. Představíme vám jeho další možnosti využití. 

Vyčistí pánve

Připálili jste pánev a nevíte, jak černé zbytky dostat pryč? Snadná rada. Stačí, když do pánve nalejte colu a necháte působit třeba přes noc. Pak vylejte a opláchněte vodou, případně si pomozte houbičkou. Připálenina bude pryč.

Skvělý odvápňovač

Věděli jste, že cola je svým způsobem také kyselinou? Využijte její sílu při odstraňování vodního kamene. Stačí ji do konvice nalít, nechat trochu zahřát a pak vylít. Navíc je to rozhodně příjemnější a hlavně voňavější způsob, než použít ocet.  

Svěží toaleta

Cola umí nejenom odstranit vodní kámen, ale také ten močový, stejně jako další druhy usazenin. Například na toaletě. Stačí, když štětkou dostanete pryč co nejvíce vody a potom limonádu nalijete do mísy a necháte působit několik desítek minut. Uvidíte, že bude vaše toaleta zase jako nová. Teď ji ještě zbývá provonět. Nevíte čím? O tipech na levné domácí vůně jsme psali zde.

Mytí podlah

Pravda je, že když se cola vylije na podlahu, tak pak obvykle vlivem vysokého obsahu cukru lepí. Ale stejně tak není nic příjemného, pokud jsou na zemi skvrny od mastnoty a oleje. V takovém případě použijte právě colu. Namočte hadřík do limonády a postižené místo otřete. Potom ho samozřejmě ještě jednou přetřete mokrým hadrem, aby se podlaha od cukru nelepila.

Mytí koupelny

U mytí ještě chvíli zůstaneme. Tentokrát se však přesuneme do koupelny. Potřebujete umýt umyvadlo, vanu, ale také obklady i dlažbu? Sáhněte po této sladké limonádě. Namočte houbičku a pusťte se do čištění. Uvidíte, jak se vám bude vodní kámen, rez i další nečistoty doslova rozpouštět pod rukama. Samozřejmě nezapomínejte opláchnout dostatkem čisté vody, abyste se zbavili cukru, který by mohl nepříjemně lepit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve