Domácí dezinfekci si snadno vyrobíte ze tří surovin

 Tipy a inspirace 
25. března 2020 08:36 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nezapomínejte dezinfikovat nejenom své ruce, ale také domácnost Depositphotos
Máte strach z virů a bakterií? Pak byste měli především myslet na vaši domácnost a pravidelně ji dezinfikovat. Pomohou vám i domácí prostředky.

Nebezpečný koronavirus si můžete donést domů i z obchodu. To je bohužel holý fakt. Je prokázáno, že například jenom na plastech se drží až 48 hodin, na nerezu několik hodin. Jenom se doma porozhlédněte, jaké všechny potraviny jste si nakoupili v plastových obalech, kolikrát jste se při příchodu domů dotkli klik u dveří. Proto je potřeba dezinfikovat nejenom své ruce, ale především také svou domácnost. Nemusíte nutně volit nákladné, často agresivní úklidové prostředky a každou volnou plochu polévat dezinfekcí. Navíc té je v dnešní době dost velký nedostatek. Po čem tedy sáhnout?
Čerstvý vzduch přispívá ke zdravému prostředí v domácnosti.

Čerstvý vzduch je základ

Vydýchaný vzduch, ať vlhký nebo suchý, neprospívá nikomu. Proto základem čisté domácnosti je pravidelně větrat. Několikrát denně otevřete okna a několik minut nechejte do místností proudit čerstvý vzduch. Rozhodně se nemusíte bát ani ztrát tepla. Za tu krátkou chvilku stěny nestačí vystydnout. Provětrat a vyschnout nechávejte též lůžkoviny, peřiny a matrace.

Vsaďte na aromaterapii 

Ne nadarmo se esenciální oleje řadí mezi doplňkovou léčbu. Je prokázáno, že řada z nich má úžasně antibakteriální a antivirové účinky. Nakapejte si do odpařovacích nádobek nebo aromalamp například eukalyptový, tea tree, levandulový, šalvějový, rozmarýnový, tymiánový, vavřínový, skořicový, hřebíčkový, borovicový, citronový či cedrový olej. Nejenomže vám krásně provoní místnosti, ale pomohou vám také s likvidací nežádoucích mikroorganismů.

Domácí jsou stejně účinné 

Kliky od dveří, stůl, dlaždičky, madla a zábradlí, plastové obaly od potravin. Na tom všem se mohou držet nebezpečné bakterie. Proto byste měli tyto věci více než v jiných dnech pravidelně dezinfikovat. Sáhněte po účinných prostředcích, které máte určitě doma, a vyrobte si z nich domácí dezinfekce.

Octovo-citronový čistič

Ocet je všeobecně známý jako skvělý pomocník při úklidu, ale také na zahradě. O jeho využítí například v boji s plevelem jsme psali zde. Pokud ale ocet zkombinujete s citronem, získáte tak svělý antibakteriální přípravek. Naloupejte si čerstvou kůru z citrusů, vložte ji do zavařovací sklenice a zalijte vše vinným octem. Směs nechejte 2 - 3 týdny stát, pak ji sceďte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Přidat můžete ještě pár kapek esenciálního oleje. 

Tea tree

Další domácky vyrobené antibakteriální čistidlo si vyrobíte smícháním 2 sklenic vody se 3 polévkovými lžícemi kastilského mýdla a 30 kapkami tea tree oleje. Směs přelejte do rozprašovače a používejte dle potřeby.

Peroxidový čistič 

Peroxid vodíku je skvělý dezinfekční prostředek na drobná poranění. Jeho sílu můžete také využít při čištění domácnosti. Smíchejte 100 ml 3 % roztoku peroxidu vodíku s 50 ml vody. Opět můžete přidat pro vůni některý z výše uvedených vonných olejů, vše přelít do lahvičky a můžete začít používat. 

Jak na viry

Chcete-li získat z těchto čistidel antivirový prostředek, který bude účinný i v boji proti viru COVID-19, je nutné přidat do všech lahviček ethanol, nejméně s 60 % alkoholu. Právě ethanol je skutečné účinnou látkou, která dokáže zabít i viry, mezi něž patří i nebezpečný koronavirus.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008