PET láhve lze skvěle využít k pěstování rostlin. Vyčarujte z nich netradiční květináče

 Tipy a inspirace 
11. dubna 2020 11:51 / Marie Popelková
  3
📷
6 fotografií v galerii
PET láhvím lze vdechnout nový život Pinterest
Jestliže se ve vaší domácnosti hromadí PET láhve, nevyhazujte je všechny do kontejneru na plast, ale nějaké si nechejte doma a vytvořte z nich neobvyklé pěstební nádoby. Možná vás překvapí, jak dobře mohou PET láhve vypadat.

Jaro vybízí k sázení i přesazování rostlin. V obou případech budete potřebovat květináče. Nemusíte ale za ně hned utrácet peníze, pokud máte doma PET láhve, lze je v praktické a zároveň hezké květináče proměnit. Je to hračka. Díky PET láhvím si navíc mohou vlastní zahrádku vytvořit i lidé v paneláku na balkoně.

Pohár na nožce

Pokud máte rádi eleganci, vytvořte si z PET láhve pohár na nožce. Kromě plastové láhve budete potřebovat ještě starý CD nosič. Plastovou láhev seřízněte tak, aby vám zůstala její horní část s vrškem. Ustřiženou část můžete nechat rovnou nebo jí dodejte nějaký zajímavý tvar. Cédéčko i láhev natřete stejnou barvou a vršek pak pomocí lepidla přilepte k cédéčku. Do PET láhve stačí už jen nasypat zeminu a zasadit rostlinky, které chcete. Nemusí jít jen o květiny nebo bylinky, klidně v takovém květináči vypěstujete i minirajčátka.

Vertikální zahrádka

Pokud máte třeba na balkoně málo místa, může být pro vás řešením vertikální zahrádka. Z dřevěných latí si vytvořte základní konstrukci. Z PET láhví pak seřízněte spodní části, a to šikmým řezem. Láhve obarvěte podle vašeho vkusu a vyšší stranou připevněte plastový květináč k dřevěné konstrukci. Bez problémů zde můžete pěstovat drobné bylinky nebo sukulenty, ale i jiné rostliny. Díky šikmému řezu budete mít k rostlině snadný přístup.

Ani kousek nazmar

Jestliže přemýšlíte, jak PET láhve zpracovat beze zbytku, můžete je rovným řezem přepůlit. Na konstrukci třeba ze staré dřevěné palety pak připevněte láhve podle libosti. Aby dílo vypadalo dobře, opět opatřete láhvím barevný kabátek. Dobře bude vypadat i čistě bílá, jak můžete vidět v naší fotogalerii pod článkem. Z dřevěných palet lze vyrobit i hezký nábytek.

Obal na květináč

Rostliny lze pěstovat přímo v PET láhvi, zároveň vám ale může posloužit i jen jako obal na květináč. Pokud jste výtvarně nadaní, můžete upravené láhve pomalovat podle svého gusta. Pokud ale budete chtít dát vlastnoručně vyrobené květináče z PET láhví ven, nezapomeňte tomu přizpůsobit barvy, které použijete. Je třeba sáhnout po takových, které jsou určené do exteriéru.

Minizahrádka

Hezky vypadá také minizahrádka z PET láhve. Láhev nejprve dobře očistěte a zbavte etikety i zbytků lepidla. Potom po délce vystřihněte otvor, jak můžete vidět ve fotogalerii pod článkem. Vršek můžete oblepit režným provázkem. Nakonec už stačí jen do láhve nasypat zeminu, přidat pár kamínků a drobné rostlinky a miniaturní zahrádka je na světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod