Ošuntělé plastové věci nemusejí skončit v koši. Lze je totiž snadno zrenovovat

 Rekonstrukce 
01. dubna 2020 17:51 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Renovaci plastových věcí zvládnete i sami Internet
Každý povrch a materiál má svou životnost a totéž se týká i plastu. A je jedno, zda jde o plastový nábytek nebo umělohmotnou konev na zalévání květin. I těmto věcem však lze prodloužit životnost. Stačí je zrenovovat.

Pokud výrobky z plastu ještě dobře fungují, jen už nevypadají reprezentativně, dá se s tím něco dělat. Pokud si totiž myslíte, že obnovit výchozí hladký vzhled je nemožné, jste na velkém omylu. Stačí plastové věci zrenovovat pomocí nového nátěru.

Každý materiál chce své

Pro nejlepší výsledek natírání plastů je nejlépe nejdříve zjistit, z čeho je plast vyroben. Na drtivé většině plastových výrobků je na jejich spodní straně zobrazen symbol, ze kterého je výrobek vyroben např. PVC, PP, PE, PS, PMMA apod. Pro plastické hmoty neurčitého složení, recykláty, měkčené plasty a různé laminované povrchy, je třeba přilnavost předem vyzkoušet. Krycí barva není vhodná pro nátěry PE (polyetylenu), PP (polypropylenu) a teflonu.

Barva na plasty

V prvé řadě si musíte pořídit barvu, která je speciálně určená k natírání plastu. I mezi barvami jsou však rozdíly. Kvalitní barva má vysoký lesk, rychle zasychá, nežloutne, nepřilepuje se ani při zvýšené teplotě a je odolná proti slepení, což oceníte třeba při natírání plastových okenních rámů. Také se ujistěte, zda vámi vybranou barvu můžete v případě potřeby použít také venku i uvnitř, nebo k nátěrům plastových hmot, jako je ABS, tvrdé PVC či umakart. Jsou i barvy, kterými bez problémů natřete plastové potrubí, elektrikářské lišty či plastový nábytek.

Další možností, jak nanést barvu na plast tak, aby vydržela, je pomocí takzvané základní barvy na plasty. Jde v podstatě o bezbarvý sprej, který připraví plastový povrch na nanesení barvy, která na plast určená není. Můžete tak sáhnout po jakémkoliv barevném spreji, který bude díky základní barvě držet i na velmi hladkém povrchu.

Odstín podle gusta

Někdy můžete narazit na to, že výrobce barvy na plast nabízí jen dva základní odstíny, třeba bílou a hnědou. Ale nebojte, k dostání je i univerzální barva, kterou vám v prodejně natónují podle vzorníku, který obsahuje až 20 tisíc různých odstínů. Taková škála barev by už měla uspokojit každého.

Pokud se budete chystat nátěrem renovovat třeba dětský nábytek nebo hračky, či plochy, které přijdou do styku s jídlem, dejte pozor na zdravotní nezávadnost a vyberte barvu, která má patřičné atesty na dětské hračky nebo styk s potravinami. Výhodou některých barev na plasty je, že mají širší uplatnění a bez problémů jimi natřete i další povrchy, například ze dřeva, keramiky, kovu a dalších materiálů.

Nepodceňte přípravu

Pokud jste si vybrali správnou barvu, můžete se pustit do práce. Před aplikací musí být povrch dokonale očištěný. Jestliže se chystáte natírat rámy oken, očistěte je i poté, co jste z nich odstranili ochranné fólie. Povrch po odstranění nečistot přebruste jemným brusným papírem č. 400 a očistěte od prachu a nečistot vzniklých při přebroušení. Odmastěte plasty odmašťovacími přípravky a následně je opláchěte čistou vodou. Pro docílení stejnoměrného nátěru a k nátěrům větších rovných ploch můžete použít váleček. K dostání je v různých délkách. O tom, jak oživit pomocí oleje či lazury starý zahradní nábytek ze dřeva, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008