Radiátor lze pověsit i na stěnu ze sádrokartonu. Musíte ale vybrat správné hmoždinky

 Rekonstrukce 
09. února 2021 11:49 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Montáž radiátoru do sádrokartonu má svá pravidla Depositphotos
Sádrokarton je při stavbě nebo rekonstrukci domu oblíbený materiál. Má ale i slabiny, probém nastává obvykle v případě, že chcete na sádrokartonovou zeď připevnit nějaký těžký předmět, třeba radiátor. I taková situace má ale řešení.

Sádrokarton je jeden ze základních materiálů suché výstavby. Dá se využít jak u novostaveb, tak při rekonstrukcích a opravách, dále při konstrukci příček, stěn, stropů i podhledů nebo podkroví. Má celou řadu výhod, poskytuje například rychlou a pevnou výstavbu a jde o materiál, se kterým se díky jeho nízké hmotnosti dobře manipuluje. Jednou ze slabin sádrokartonu je ale omezená únosnost.

Pokud výstavbu sádrokartonové zdi teprve plánujete, je dobré na zavěšení těžkých předmětů myslet dopředu a za sádrokarton umístit nosnou konstrukci z ocelových plechů pro konzoly. Pokud jste na to ale zapomněli nebo jste neměli možnost to řešit, nezoufejte. Radiátor pověsíte i tak. Možností je více. Jedním z řešení je radiátor na sádrokartonovou zeď nepověsit, ale postavit na nosné nožky. Pokud se vám ale toto řešení nezamlouvá, budete muset vybrat opravdu kvalitní hmoždinky, které těžkou zátěž udrží.

Speciální hmoždinky

Je pravdou, že sádrokarton unese i těžší předměty než jen poličku. Klíč ovšem tkví ve správně zvolených hmoždinkách. Pak není problém na sádrokartonovou příčku pověsit i radiátor, televizi nebo sanitu. Existují totiž i speciální konzole, na které lze radiátor pověsit, i když není sádrokarton zpevněný. Bez vhodných hmoždinek to ale nepůjde.

Hmoždinky typu PD

Hmoždinky typu PD jsou určeny pro deskové materiály s malou tloušťkou, a to od 8 mm. Při montáži se obejdete bez speciálních přípravků – hmoždinky byly navrženy tak, aby zajistily kvalitní osazení do roviny sádrokartonové desky.

Po utažení šroubu je plastový kužel vtažen do pouzdra a rozevře hmoždinku. Vysoký utahovací moment zlepšuje pocit usazení (hmoždinka tzv. „táhne“). Několik podélných žeber spolehlivě zabraňuje protáčení hmoždinky PD ve vývrtu. Malý, ale stabilní obvodový lem pak zabraňuje zapadnutí hmoždinky hlouběji do vývrtu. Hmoždinku pro deskové materiály PD lze použít společně s nejrůznějšími šrouby, háčky a očky.

Hmoždinky typu HM

Hmoždinky typu HM mají metrický závit pro jednoduché a přitom velmi pevné dotažení. K mání jsou také varianty s pravoúhlým hákem. Jsou vhodné pro deskové stavební materiály o síle 3 až 50 mm. Metrický vnitřní závit umožňuje vícenásobné povolení a ukotvení kotveného dílu a tím nabízí optimální flexibilitu.

Rozpínací ramena hmoždinky HM skýtají velkou dosedací plochu a tím umožňují vysokou nosnost. Zoubky na okraji hmoždinky se vnoří do materiálu desky a zabraňují protáčení hmoždinky, což značně usnadňuje montáž. Při montáži se rozpěrná ramena rozevřou a opřou se o zadní stranu desky.

Pokud si s montáží radiátorů nevíte rady, raději upevnění zkonzultujte s odborníky a nechte si poradit. Minimalizujete tím riziko ohrožení života či zdraví osob, které se v okolí těžkého předmětu pohybují. O tom, jak ze starých a nevzhledných radiátorů vytvořit takřka nové, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod