I panelák lze proměnit v energeticky úsporný dům. Pomůže centrální větrací systém

 Rekonstrukce 
13. března 2020 10:55 / Pavel Suchý
  0
📷
3 fotografie v galerii
Centrální větrání se v panelových domech vyplatí Depositphotos
V České republice stojí asi 80 tisíc paneláků. A snad v každém městě se revitalizují, většinou jde o zateplení fasády, střechy nebo výměnu starých oken i dveří. Podle odborníků je ale škoda, že se revitalizace zaměřuje často jen na tyto rekonstrukce. I z paneláku lze totiž vytvořit energeticky velmi úsporný a komfortní dům, a to díky větracímu systému s rekuperací tepla.

Instalace centrálního větrání s rekuperací tepla je v panelových domech velmi výhodná a žádoucí. V praxi se ale centrální větrací jednotky do panelových domů bohužel moc často neinstalují.

Centrální větrání panelových domů

Jedním z kroků k velké úspoře nákladů na teplo bývá také instalace centrálního větracího systému se zpětným získáváním (rekuperací) tepla. Centrální větrací systém se je schopen postarat o větrání všech bytů v domě a zajišťuje jak odvod teplého vydýchaného vzduchu, tak přívod vzduchu čerstvého. V praxi by tak v bytech ani nebylo nutné větrat otevíráním oken.

Výhodou instalace centrálního větrání v panelových domech je podle odborníků též snadná dostupnost šachty se stoupačkami, kudy už často nějaké vzduchové potrubí vede. Většinou jde ale o zastaralé nebo nefunkční větrání, které mělo za úkol výměnu vzduchu na toaletách a v koupelnách a rovněž i odvod z kuchyňských digestoří.

Lidé málo větrají

Ačkoli tomu podmínky doslova nahrávají, centrální větrací systémy s rekuperací tepla se v panelových domech příliš často neinstalují. Lidé je prostě nechtějí nebo o jejich výhodách nevědí. Na vině jsou i finanční náklady na celý systém.

Podle odborníků však v bytech obecně větráme málo. V dobře zatepleném domě s novými těsnými okny by se přitom mělo při pobytu dvou osob v místnosti intenzivně větrat zhruba každé dvě hodiny. V opačném případě roste v bytě koncentrace oxidu uhličitého (CO2), což se pak projevuje zvýšenou únavou obyvatel a bolestmi hlavy.

Oxid uhličitý způsobuje únavu

Koncentrace oxidu uhličitého se vyjadřuje v jednotkách ppm (parts per milion), někdy však také v mg/m3 nebo v procentech. Přepočet těchto jednotek je následující:

1 000 ppm = 1 800 mg/m3 = 0,1 %

Obecně se uvádí, že člověka negativně ovlivňuje překročení koncentrace 1 000 ppm, kdy se cítíme ospale. Po překročení 2 000 ppm nastává špatná schopnost koncentrace a bolesti hlavy. Nad 5 000 ppm se objevuje i zrychlený tep. Koncentrace přesahující 45 000 ppm poté vedou ke ztrátě vědomí a následné smrti. Proto je nutné v bytě často větrat, využít lze i měřiče koncentrace CO2. Pořizovací cena takového zařízení se pohybuje kolem 4 000 Kč.

Lokální větrací jednotka

Vhodným řešením může být lokální větrací jednotka, jež do místnosti přivádí čerstvý vzduch otvorem v obvodové stěně. Lokální větrací jednotka má většinou i malý výměník pro rekuperaci tepla a je možné ji ovládat třeba na základě údajů z čidla koncentrace CO2. V takovém případě se větrání spustí jen tehdy, máte-li v místnosti vydýchaný vzduch. O rekuperaci jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod