Rohy v kuchyni jsou velkou výzvou. Využijte je, získáte tak nečekaný úložný prostor

 Interier 
24. října 2020 09:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rohy v kuchyňské lince se dají využít různě Pixabay
Pokud budujete novou kuchyň nebo renovujete tu původní, zaměřte svou pozornost také na rohy. Ty totiž nebývají vždy plně využity, což je velká škoda. Skýtají totiž opravdu značný úložný prostor, který oceníte nejen tehdy, pokud máte malý byt, ale vždy.

Rohy v kuchyňských linkách se dají využít nejrůznějšími způsoby. Výrobci nábykového kování se předhánějí, aby zákazníkům nabídli co nejlepší, nejefektivnější a nejpohodlnější řešení. Variant je hned několik a než se pro některou z nich rozhodnete, je dobré zvážit plusy i minusy. Obecně máte na výběr tato řešení:

  • skříňka s policemi
  • skříňka s výsuvnými policemi
  • skříňka s košovými systémy
  • skříňka s otočnými policemi
  • systém space corner
  • prázdný roh

Skříňka s policemi

Jedná se o nejlevnější variantu ukládání do rohu. Skříňka je buď v provedení „za roh“, kdy je půlka korpusu přístupná za dvířky a druhá je schovaná za rohem. Druhou možností je rohová skříňka, která je přístupná z obou stran, kdy dvířka mají velký úhel otevření.

Toto řešení je ideální pro ukládání velkých a ne často používaných věcí (hrnců, robotů, velkých nádob). Nevýhodou tohoto řešení bývá horší manipulace s předměty uloženými vzadu, ke kterým nebývá dobrý přístup.

Skříňka s výsuvnými policemi

Jedná se o řešení vycházející konstrukčně ze skříňky „za roh“ s tím, že místo klasických polic je korpus vybaven systémem polic, které je možné vysunout ven z korpusu. Výhodou tohoto systému je snazší přístup k věcem, které jsou uloženy vzadu. Nevýhodou tohoto řešení je naopak tvar polic, který je přizpůsoben funkčnosti systému a nikoliv úložnému místu.

Skříňka s košovými systémy

Tyto systémy vycházejí z podobného principu jako předchozí varianta a nabízejí různé kombinace volby košů. Příkladem může být vysunutí jednoho koše s dvířkem a přístup k druhému koši uvnitř skříňky. Výhodou je „hranatý“ tvar oproti výsuvným policím, nevýhodou pak horší přístup k zadnímu koši.

Skříňka s otočnými policemi

Tato varianta vychází z rohové skříňky přístupné buď za lámanými dvířky nebo za dvířky pod 45 °. Výhodou oproti policím je snazší přístup k věcem uloženým vzadu, ale problém nastává v případě věcí uložených blíže prostředku, kde se nachází nosná tyč.

Systém space corner

Jedná se o výsuvy, které jsou uloženy diagonálně do rohu. Výhodou je snadný přístup k ukládaným věcem a možnost přidání organizéru pro výsuvy. Nevýhodou je pomyslně méně úložného místa.

Prázdný roh

V tomto případě je roh zcela prázdný. Tento případ se využívá převážně v případě, kdy jsou skříňky, které na sebe v rohu navazují, osazeny výsuvy. V případě prázdného rohu směrem do prostoru se dá z opačného směru vložit skříňka přístupná z druhé strany. O tom, které věci nepatří do spodních skříněk v kuchyni, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod