Několik tipů, jak docílit nízkých nákladů za topení

 Tipy a inspirace 
23. října 2020 14:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záleží na druhu vytápění i na stylu topení Pixabay
Topná sezona se rozjela a určitě každého zajímá, jak docílit nízkých nákladů na topení. Máme některá doporučení, která nezklamou.

Do nákladů na topení se promítá řada faktorů. Aktuální vývoj počasí, typ kotle, požadovaná teplota v místnosti a mnoho dalších. Přesto lze dosáhnout vhodným nastavením příjemného prostředí, a přitom ušetřit.

Zbytečně nepřetápějte

Je jasné, že každý člověk má jiné požadavky na teplotu v místnosti. Někomu stačí 18 stupňů Celsia, jiný si libuje při teplotě o deset stupňů vyšší. Obecně ale platí, že nikomu neublíží, když si nastaví teplotu zhruba o stupeň nižší a vezme si k tomu vrstvu oblečení navíc. Jen takovou drobnou změnou můžete ušetřit kolem deseti procent nákladů na topení.

Udržujte nízkou teplotu otopné vody

Jestliže máte topení s vodou v radiátorech, dá se ušetřit hodně peněz, pokud neudržujete teplotu vody příliš vysokou. Optimální je, když tuto hodnotu hlídá sám kotel pomocí měření vnější teploty. Za mrazivých dnů je potřebná vyšší teplota vody, ale při dnech, které jsou jen chladné, postačí i 35 či 40 stupňů Celsia. Vyšší hodnoty vedou k vyšším nákladům.

Nevypínejte topení

Možná také patříte mezi ty, kdo si myslí, že když topení neběží, je to nejlepší způsob, jak ušetřit. Tohle tvrzení neplatí ve chvíli, kdy chcete topení opět zapnout. Jestliže tedy chcete teplo každý den večer, věřte, že je levnější topit stále na stejnou teplotu celý den. Pokud totiž topení vypnete, budete muset dohnat tepelnou ztrátu. Je ovšem pravda, že v případě velmi slušně zateplených domů nemusí být tato ztráta tak velká. Obecně ale platí, že při průběžném užívání prostor je vhodné i topení nechat běžet průběžně. Při opuštění bytu na několik dní je únosné mírně snížit teplotu v místnostech, ale nevypínat topení zcela.

Přejděte na tepelné čerpadlo

Jestli se zajímáte opravdu o úsporné vytápění a jste před nákupem nového kotle, určitě uvažujte o pořízení tepelného čerpadla. Pokud se vám zdá řešení příliš drahé, uvažte řešení, kdy použijete k vytápění poměrně levnou klimatizační jednotku zapojenou v režimu topení. Ne ale tak, aby foukala teplý vzduch do místnosti, ale aby vyhřívala vodu v nádržích. Za zlomek ceny tepelného čerpadla získáte stejný výsledek. Více o tepelných čerpadlech si přečtěte v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47