Nechejte rozkvést chodník nebo zídku. Skalničky dokáží skrýt leckterou vadu

 Exterier 
17. června 2020 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vykročte si do záplavy květů Depositphotos
Skalničky dokáží vytvořit nejen krásný koberec, ale také skrýt leckterou estetickou vadu v kamenných schodech nebo zítkách.

Skalničky jsou trvalky z horských oblastí, které mají rády trochu nepohodlí. Nedělá jim dobře vysoký obsah živin v půdě, ani časté zalévání tak, jak je to obvyklé na běžném záhoně. Právě proto nejsou vhodné do klasických záhonů. Na druhou stranu díky této vlastnosti si je můžete dovolit zasadit prakticky kamkoliv, nejlépe mezi kameny nebo třeba do zídky. Během chvíle si tak můžete vykračovat po nádherně rozkvetlém zeleném koberci. Co tedy vysadit?

Tařice skalní

Máte-li rádi žlutou záplavu květů, vysaďte si tařici skalní. Svými kvítky vás bude těšit během dubna a května. Tařice se skvěle vyjímají na skalkách i suchých zídkách.

Tařička 

Sice se svým názvem hodně podobá tařici, ale jinak jde o zcela jiný druh tvalky. Vybrat si můžete z barev růžové, fialové a bílé. Existuje také kultivar Golden Emperor s panašovanými listy. Jsou tmavě zelené s krémovým lemováním.

Plamenka nízká 

Plamenky jsou jedny z nejrozšířenějších skalniček především díky své nenáročnosti. Velmi dobře totiž snáší suchá stanoviště a milují slunce. Vykvétají brzy na jaře růžovými, bílými a fialovými kvítky a dokonce se hodí jako náhrada trávníku. Jaké další rostliny si místo trávy můžete zasadit, jsme psali zde.

Mateřídouška 

Mezi nejvoňavější trvalky patří bezesporu mateřídouška. Vykvétá v květnu fialovorůžovými kvítky, které nejen krásně voní, ale především jsou léčivé. Mateřídouška má ráda suchou, písčitou a propustnou půdu, ideálně na slunných místech. V chladnějších oblastech vyžaduje na zimu zakrytí.

Zvonek karpatský

Se zvonkem karpatským rozhodně také nešlápnete vedle. Jde o mrazuvzdorou trvalku, která kvete od června do srpna fialovými, modrými nebo bílými květy. Je vhodná na slunečná stanoviště i do polostínu, vyžaduje půdu bohatou na živiny a pravidelnou zálivku.

Rozchodník šlahounovitý 

Další mrazuvzdornou rostlinou, která je ideální pro osázení různých štěrbin, je rozchodník. Vytváří dlouhé šlahouny, které mají bohaté žluté květy. Rozchodník je navíc ideální do různých štěrbin, takže pokud potřebujete vyplnit místo mezi schody, vsaďte na rozchodník. Vykvétá od července do srpna.

Rožec plstnatý

Bohatým zeleným kobercem vám obroste rožec plstnatý. Má stříbrnozelené velké a husté listy a vykvétá bohatými bílými květy, které celou rostlinu prakticky zakryjí. Má ráda lehké a propustné půdy s kyselejším pH, sucho a plné slunce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve