Plnokvěté pryskyřníky, jejichž květy nápadně připomínají pivoňky, můžete v těchto dnech vysadit

 Exterier 
05. března 2021 08:38 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Pryskyřníky jsou jedovaté, ale krásné Depositphotos
Začátek jara je mimo jiné ve znamení nádherných plnokvětých pryskyřníků, jejichž květy nápadně připomínají pivoňky. Pokud tyto krásky na své zahradě ještě nemáte, můžete je nyní vysadit. Březen je pro jejich výsadbu ideální čas.

Pryskyřníků existuje více než 500 druhů a jejich jedinou nevýhodou je, že jsou všechny jedovaté. U nás v přírodě můžete narazit na pryskyřník prudký, který je postrachem všech chovatelů drobného zvířectva, nebo také na pryskyřník plazivý. V zahradách se ale nejčastěji objevuje pryskyřník asijský. I ten je jedovatý, i když jen mírně.

Do záhonů i truhlíků

Pryskyřníky si můžete pořídit snad v každé barvě, vyjma modré. Existují bílé, žluté, krémové, růžové, lososové, fialové, oranžové i rudé a vypadají tak krásně, že si je často vybírají nevěsty do svých svatebních kytic.

Pokud se je rozhodnete pěstovat, můžete je zasadit jak do záhonu, tak do truhlíku. Jako okrasnou trvalku u nás nejčastěji pěstujeme plnokvětý pryskyřník asijský (Ranunculus asiaticus), který pochází z východu. Roste na slunných místech a jeho domovinou je jihozápadní Asie. Zde se pryskyřník pěstuje již víc jak tři století.

Potřebují slunce a vodu

Pryskyřníky milují dostatek světla a chlad, i v květu snesou teploty pod bodem mrazu, pokud nejsou vystaveny ostrému větru. Za těchto podmínek kvetou pryskyřníky déle než šest týdnů, klidně i dva měsíce.

Drobné hlízy pryskyřníku je nejlepší vysadit v době od března do dubna. Aby se květině dařilo, potřebuje dvě základní věci - dostatek slunce a vody. Vybírejte proto slunné stanoviště nebo světlý polostín. Místo by mělo být chráněné proti silnému větru. A dopřejte pryskyřníkům vydatnou zálivku. Jen pozor, pryskyřník nesnáší ani sucho, ale ani přemokření.

Kyprá půda a hnojivo

Co se týká hlíny, ocení pryskyřníky neutrální, propustné a kypré půdy. Hlízy se totiž v udusané zemině rozvíjejí a rozmnožují jen velmi špatně. Před výsadbou se doporučuje hlízy namočit na 3 až 4 hodiny do vody.

Pokud je půda dostatečně bohatá na živiny, obejdete se bez hnojení. V opačném případě je dobré 1x do měsíce přidat do zálivky tekuté hnojivo pro kvetoucí rostliny.

Po odkvětu ustřihnout

Pryskyřníky začnou kvést někdy v květnu. Pokud se z jejich krásy chcete těšit co nejdéle, nezapomeňte stonek po odkvětu vždy ustřihnout. Tímto totiž značně podpoříte nové květenství. A pokud si budete chtít květy uřezat a dát do vázy, vybírejte si vždy nové květy, které vám vydrží ve vodě i dva týdny. Musíte jim ale průběžně měnit vodu.

Hlízy zazimujte

Po odkvětu nechejte odumřít listy a hlízy pak vyndejte z půdy, pečlivě je očistěte a uložte do chladné, ale bezmrazé místnosti, kde hlízy přezimují až do jara. Někdy se stane, že na matečních hlízách vyraší nové dceřinné hlízy, které lze opatrně oddělit a pak zvlášť vysadit. Přirozeně a hlavně bezplatně si tak můžete namnožit své oblíbené odrůdy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve