Kdo ještě nestihl prořezat rybíz či angrešt, má nejvyšší čas. Keře se vám odvděčí kvalitnějšími plody

 Exterier 
28. února 2021 12:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelný řez rybízu velmi svědčí Depositphotos
Rybíz patří mezi oblíbené ovoce, proto se také vyskytuje na nejedné zahradě. Jeho velkou výhodou je, že se o něj takřka nemusíte starat. Pokud si chcete ale zajistit lepší úrodu, jak co do množství plodů, tak i co se jejich velikosti týče, je nutné každý rok rybíz prořezat. Nyní je ideální čas.

Rybíz, podobně jako angrešt, patří u nás mezi první rašící ovocné dřeviny. I proto je třeba provést řez ještě v předjaří, někdo radí prořezat rybíz či angrešt nejpozději do konce února, někdo maximálně na přelomu února a března. Jakmile ale začnou pučet první pupeny, je už na řez pozdě.

I na rybízu je co vylepšovat

Vzhledem k tomu, že je rybíz poměrně nenáročný a dokáže plodit desítky let i bez jakéhokoliv lidského zásahu, mají mnozí lidé dojem, že prořezávat tuto dřevinu je zcela zbytečné. To je však omyl. Díky pravidelnému prořezání bude dřevina plodit daleko více a hlavně plody budou větší a chutnější, a to jak v případě rybízu, tak i angreštu. Navíc pravidelným řezem vylepšíte zdravotní stav rostliny, takže vám bude déle dělat radost.

Žádné extra znalosti mít nemusíte

Co se týká prořezávání větví, pro mnohé je to natolik složitá problematika, že práci raději nechají na odborníkovi. V případě rybízů či angreštů ale můžete být klidní, tuto činnost opravdu zvládnete i sami. Jde totiž o to, abyste každý rok z keříku či stromku odstranili přestárlé větve.

Důležité je vědět, že rybíz plodí na dvou až tříletém dřevě. U mladých rostlin je vhodné zaměřit svou pozornost na zapěstování správné kostry keře/stromku a dostatečného množství nových, plodonosných větví. U starších rostlin by mělo jít hlavně o zlepšení stavu stromu, zvýšení kvality a množství plodů a zbavení se přestárlých, neplodících a zasychajících větví, které mohou být vstupní branou pro nejrůznější choroby.

Tvarovací řez rybízu

Pokud máte na zahradě nové keře, budete se muset v prvních třech letech soustředit hlavně na takzvaný tvarovací řez. 

  • Hned po jarní výsadbě zkraťte větvičky na tři očka. Díky tomu rostlina zvládne vytvořit 3 až 4 nové větve.
  • V druhém roce už bude na keři více nových větví. Vy ponechejte ty z loňského roku a počet nových zredukujte na 4 až 5 silnějších větví. Zbytek bez milosti vyřežte.
  • Ve třetím roce postup zopakujte, tedy loňské větve ponechejte a nové zredukujte na 4 až 5 silnějších větví.

Díky tomuto postupu bude mít váš rybíz třetí rok od výsadby 3 až 4 tříleté větve, 4 až 5 dvouletých a stejný počet tříletých větví.

Udržovací řez

U čtyřletých a starších rybízů už budete rybíz upravovat pomocí takzvaného udržovacího neboli zmlazovacího řezu. Ten spočívá v tom, že v předjaří vyřežete třetinu nejstarších větví, tedy těch, které jsou starší tří let. Jako první odstraňte slabé, nevyzrálé nebo nemocné výhony a také ty, které korunu příliš zahušťují nebo rostou směrem k zemi. Díky této metodě si zajistíte dlouhodobý a kvalitní výnos z každého keře. A jak nejstarší výhony poznáte? Mají tmavší kůru.

Ošetření po řezu

Nezapomeňte na to, že větší řezné rány je třeba ošetřit. Například štěpařským voskem nebo latexovou barvou. Díky tomu se do rány nedostanou spory hub či jiné infekce. Vyřezané části rostlin posbírejte a zkompostujte. Pouze napadené části rostlin raději spalte, jedině tak předejdete šíření chorob a škůdců. O tom, jak prořezat maliník, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve