Plísním se ve spárách daří velmi dobře. Zlikvidujte je šetrně a bez velké námahy

 Tipy a inspirace 
27. února 2021 10:29 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plíseň mezi kachličkami se tvoří zejména v koupelně a kuchyni Depositphotos
Plísně v bytech a domech jsou nekonečným problémem. Nejhůře se čistí plíseň, která se rozmnoží mezi kachličkami. Jde patrně o nejméně oblíbenou činnost v domácnosti, protože po chvíli drhnutí spár začnete mít pocit, že vám upadnou ruce. Dobrá zpráva je, že zbavit se plísní lze i bez agresivní chemie a velkého výdeje energie. Jak proti nim úspěšně bojovat?

Nejvíce se plísně tvoří v koupelnách a kuchyních mezi obkladačkami. Následkem toho vypadají spáry zašle a zanedbaně, což kazí vzhled kachliček. Kromě toho, že plísně zrovna nejsou nejvhodnější dekorací v domácnosti, mají i škodlivý vliv na lidský organismus. Mohou způsobovat kožní infekce a přispívat k bolestem hlavy. Proto okolo nich nemůžete s nezájmem chodit a dělat, že tam nejsou. Pusťte se do jejich likvidace.

Kde a proč plísně vznikají?

Trápí vás množení plísní poměrně často? V případě, že je nechcete neustále čistit, zaměřte se na příčinu. Můžete tím eliminovat jejich vznik. Hlavním důvodem tvorby plísní je nadměrná vlhkost v místnosti. Proto se objevuje zejména v koupelně a kuchyni.

Nejvíce se jim daří v prostoru, kde se teplota pohybuje mezi dvaceti až dvaceti osmi stupni Celsia. Vlhkost se sníží, když provedete některá opatření. Pomůže časté větrání a pohlcovač vlhkosti. Myslete také na to, že v těchto místech byste neměli sušit prádlo.

Jak s plísněmi zatočit?

S plísněmi si poradí ocet. Jde o šetrného pomocníka, který si v domácnosti poradí téměř se vším. Smíchejte ho s teplou vodou v poměru jedna ku jedné. Přidat do něj můžete i několik kapek vymačkaného citronu. Octovou vodu nalijte do rozprašovače a postříkejte s ním plíseň ve spárách. Nechte ho chvíli působit. Poté si vezměte starý kartáček na zuby a spáry dočistěte.

Pokud octová voda nezabrala podle očekávání, dejte do ní ještě několik lžiček jedlé sody. Ingredience pečlivě promíchejte. Měla by vám vzniknout pasta. Vetřete ji do spár štětečkem. Vyčkejte zhruba patnáct až dvacet minut a dočistěte prostory mezi kachličkami starým kartáčkem na zuby. Odstraňování plísní by už mělo být mnohem snazší.  

Co dělat, když nic nepomůže?

Ocet a další čisticí prostředky nejsou všemocné. Pokud jste mezi spáry nechali bujet plíseň dlouhou dobu, nemusí vám pomoci už žádný čistič. V takovém případě už bývá pouze jediná možnost. Obklady budete muset přespárovat. Přečtěte si také, jak odstranit škrábance z kuchyňské desky, aby vypadala stále jako nová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve