Čistá trouba raz dva. S mastnotou i zaschlou špínou si hravě poradí domácí čistící pasta

 Tipy a inspirace 
22. února 2021 11:21 / Ema Maxová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Připáleniny a mastnotu nikdo nečistí rád Shutterstock
Málokdo čistí troubu či mikrovlnku po každém použití. Ten, kdo to dělá, má pak samozřejmě o starost méně. Jak ale vyčistit troubu nebo mikrovlnku pokud už je špína zaschlá a mastnota zažraná? Na pomoc si vezmeme i přírodní prostředky, které máte ve většině případů běžně doma.

Čištění připálenin a mastnoty patří k těm nejhorším částem úklidu. V obchodech se dnes dají sice koupit silné chemické prostředky, které dokáží z vaší zamaštěné trouby udělat doslova novou, ale ne každý je chce používat. Po každém použití takové chemie musíte troubu především několikrát vyčistit, abyste zabránili následnému pronikání látek do potravin.

Při nanášení těchto přípravků buďte opatrní, aby se látky nedostaly do ventilátoru. Jinak by se vám mohlo stát, že se při jeho sepnutí rozprsknou zbytky přípravku do jídla. S mastnotou i zaschlou špínou nezatočí ale jen chemie, hravě si s ní poradí také sůl nebo třeba ocet. Vsadit můžete i na čistící pastu z domácích surovin.

Čistící pasta ze sody a octa

Zkuste si doma udělat čistící pastu ze sody a octa. V malé misce smíchejte půl hrníčku jedlé sody s několika lžícemi vody. Poměr upravujte do té doby, než budete mít roztíratelnou pastu. Troubu potom vyprázdněte a pastu důkladně rozetřete po celém vnitřním povrchu trouby kromě topných těles. Soda seschne a zhnědne, proto raději použijte rukavice. Pak nechejte působit nejlépe 12 hodin a poté zbytky sody odstraňte vlhkou utěrkou.

Na místa, která ještě zůstala znečištěná, ještě nastříkejte pomocí rozprašovače vinný ocet. Nelekejte se, pokud bude mírně pěnit. Ocet takto reaguje se zbytky sody. Nakonec celou troubu znovu několikrát setřete vlhkým hadrem. Možná, že budete muset tento postup několikrát opakovat, ale výsledek potom bude stát za to.

Nasypte do trouby sůl

Pokud nemáte po ruce jednou sodu, zkuste osvědčenou radu našich babiček, použijte sůl. Tu nasypte do trouby a nechejte ji žárem zhnědnout. Tímto procesem se odstraní mastnota, kterou pak jednoduše vysajete nebo vymetete. Nakonec vnitřek dočistěte vlhkým hadrem. 

Čpavek

Dalším osvědčeným prostředkem je čpavek. Nalijte ho do misky nebo vyššího pekáčku a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Mastnotu, která se tím krásně uvolní, pak hravě setřete dolů.

Čistící pasta z prášku do pečiva

Dalším skvělým pomocníkem je prášek do pečiva. Ten můžete použít i na sklo trouby. Sáček rozmíchejte v teplé vodě. Tím vytvoříte řídkou pastu, kterou naneste na vnitřek trouby či jenom na sklo. Nechejte půl hodiny působit a pak důkladně umyjte.  

Na mikrovlnku s práškem na praní

U mikrovlnek bývá čištění snadnější. Můžete použít výše uvedené čistící pasty, zaschlou špínu můžete také odstranit tak, že dáte do mikrovlnky misku s vodou a octem nebo nakrájeným citronem. Pak ji zapněte asi tak na pět minut na střední stupeň a potom vnitřek otřete hadříkem. V žádném případě však při čištění nepoužívejte drátěnku a písek. Narušený povrch by totiž zdeformoval pohyby mikrovln. Psali jsme také: Nevylévejte zvětralou kolu. V domácnosti zničí usazeniny i rez a vaše toaleta budete jako ze žurnálu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve