Jak skladovat víno, když nemáte sklípek. Mnoho lidí chybuje

 Tipy a inspirace 
21. února 2021 16:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nesprávným skladováním vína můžete poškodit jeho chuť Pixabay
Jestli jste milovníky vína, určitě máte doma několik lahví, které si necháváte pro zvláštní příležitost. Aby si i takové víno uchovalo stále stejnou kvalitu, je potřeba jej dobře skladovat. Ne však každý to dělá opravdu správně.

Obliba vína mezi Čechy pořád stoupá. Stále více lidí dává přednost vínu lahvovému než stáčenému. Má to jisté výhody. To v lahvích lze totiž uchovat i několik let. Ale jen za předpokladu, že dodržíte určité postupy. A je jedno, zda máte sklep či ne. 

Jde to i v lednici

Aby víno dlouho vydrželo, potřebuje mít stabilní teplotu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí  9 až 11 stupňů Celsia. To vám dává možnost skladovat víno také v lednici, ale jen za předpokladu, že u ní máte možnost nastavit neměnnou teplotu. Její výkyvy by mohly obsah lahví znehodnotit. Spižírna a další místnosti v domácnosti, včetně balkonu, nejsou vhodné. Zde dochází často ke kolísání teplot, takže víno se poměrně rychle může zkazit. Došlo by k vysrážení vinného kamene, nemluvě o množení mikroorganismů v nápoji. 

Pozor na vlhkost

Pokud chcete zachovat kvalitu vína, musíte myslet nejenom na teplotu, ale také vlhkost. Ta by se měla pohybovat v rozmezí mezi 65 až 80 procenty. Vyšší vlhkost může znamenat vznik plísní, naopak u nižší zase hrozí odpařování vína. Pro tyto účely je ideální domácí vinotéka. Pokud uvažujete o její koupi, pár tipů, podle čeho se při koupi řídit, jsme psali zde.

Nepřítel číslo jedna

Největším nepřítelem vína je vzduch. Pokud je totiž víno vystaveno vzduchu, je nuceno neustále pracovat. A tím dochází k jeho předčasnému stárnutí. A v tomto případě se opravdu nejedná o archivaci. Proto si pamatujte, máte-li doma otevřenou lahev, kterou už jste nestihli vypít a víte, že v nejbližších dnech ji ani nedopijete, přelijte víno do menší lahve, kterou dobře uzavřete. Tím zabráníte, aby v ní byl také přebytečný vzduch, který by s vínem dál pracoval a měnil jej.

Jen vodorovně

Vína by měla být vždy skladována ve vodorovné poloze. A to i v obchodech. Je však jasné, že zvláště supermarkety kvůli místu i zviditelnění výrobku mívají lahve ve svislé poloze. Z krátkodobého hlediska to samozřejmě nevadí, ale pokud by takto stálo déle, hrozí jeho znehodnocení. Proč? Opět je na vině vzduch. Pokud je víno ve svislé poloze, korek vysychá, a tím pádem se může do lahve dostat vzduch. Pokud je víno uloženo vodorovně, korek je ponořen a tím pádem nevysychá. Proto pokud máte tu možnost, kupujte si jen vína taková, která jsou uložena vodorovně. Snažte se vyvarovat častých otřesů vína. Při nich dochází ke ztrátě charakteristického buketu, který je pro víno typický. S lahvemi tedy pohybujte co nejméně.

Pozor na pachy

Víno má ještě jednu nevýhodu. Snadno nasává pachy z okolí. A to i skrze korek. Takže jej určitě neskladujte v blízkosti jídla, aromatických sýrů a chemikálií. U bílých lahví můžete lahve umístit také do blízkosti ovoce, s nímž si skvěle rozumí.

Jak na archivaci

Chcete-li si některé lahve archivovat, tedy uchovat několik dalších let, musíte takovým lahvím poskytnout opravdu výše zmíněné podmínky skladování. Navíc ne každé víno je k archivaci vhodné. Zkušení vinaři vám určitě doporučí vhodné odrůdy. Obecně platí, že z červených vín je to svatovavřinecké, rulandské modré, cabernet savignon či zweigeltrebe, z bílých zase ryzlink vlašský a rýnský, dále rulandské šedé a chardonay. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve