Malé kluziště lze vytvořit i doma na zahradě. Není to žádná věda a za pár hodin můžete bruslit

 Exterier 
16. února 2021 07:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kluziště si lze vytvořit i na zahradě Depositphotos
Zima ještě rozhodně neřekla své poslední slovo, mrazivé počasí můžete proto využít k tomu, že svým dětem vytvoříte na zahradě vlastní kluziště. Nemusí být nijak velké, i na menším plácku zažijí spoustu legrace.

V některých městech jsou k dispozici veřejná kluziště, jinde lidé využívají zamrzlé přehrady či rybníky. Pokud nemáte na dosah ani jednu z těchto variant, ale chcete děti třeba naučit bruslit, nezbývá vám nic jiného, než si malé kluziště vyrobit svépomocí. Zní to sice složitě, ale je to docela snadné. Stačí vám k tomu, kromě mrazivého počasí, už jen tři základní věci:

  • dřevěná prkna
  • igelit
  • voda

Rovný terén je ideální

Největší úkol je určit, kde kluziště postavíte. Měli byste totiž vybrat co nejrovnější terén. V opačném případě hrozí, že hrboly voda obteče a led se na nich nevytvoří. Na druhou stranu podklad nemusí být úplně dokonalý. Zvažte také jeho velikost. Čím větší kluziště vytvoříte, tím více vody spotřebujete.

Vytvořte mantinely

Pokud už víte, kde hřiště postavíte, je vhodné prostor nějak vyčlenit. K tomu vám poslouží třeba dřevěná prkna, ale vystačíte si i s dřevěnými latěmi, cihlami, případně hlínou. Vytvořte také alespoň pár centimetrů vysoký val, ať vám posléze voda zbytečně neteče do stran.

Natáhněte igelit

Někdo použije na podklad třeba desky, úplně vám ale postačí dostatečně velký igelit. Natáhněte ho přes ohrádku tak, aby voda neměla šanci uniknout. Igelit přehněte přes okraje dřevěné ohrádky, případně jej můžete zatížit třeba kameny.

Jedna vrstva nestačí

Na igelit nalijte první vrstvu vody. Snadněji to půjde pomocí zahradní hadice, ale v nouzi nejvyšší to zvládnete i pomocí kbelíků s vodou, jen se víc nadřete. První vrstva by měla být tak vysoká, aby pokryla celou plochu. A počkejte, až zmrzne. Pokud je lehce pod nulou, zamrznutí může trvat i několik hodin. Pokud však rtuť teploměru ukazuje pět a více stupňů pod bodem mrazu, potrvá zamrznutí první vrstvy jen pár desítek minut. Jakmile je první vrstva zamrzlá, nalejte další. A po jejím zamrznutí přidejte i třetí vrstvu. Aby kluziště dobře fungovalo, jsou tři vrstvy základ. O tom, na co si dát pozor, abyste se při bruslení na rybníku nepropadli, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008