Koupelna pro seniora. Myslete na protiskluzy, madla i vysoké WC

 Interier 
14. února 2021 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koupelna pro starého člověka musí být především bezpečná Depositphotos
Pro staré lidi se domov časem stává místem, které skýtá celou řadu překážek a nebezpečí. Tím největším bývá koupelna. Tu je proto potřeba přizpůsobit věku jejího uživatele. Na co se zaměřit?

Kluzká podlaha, hluboká vana nebo nízké sedátko nejsou pro mladého zdravého člověka velkou překážkou. Pro seniora či osobu s omezenou mobilitou to však může být závažný problém. Na tuto věc ale bohužel celá řada lidí zapomíná. Proto je třeba vybavit jejich koupelnu nejrůznějšími podpůrnými prvky, které jim pomohou získat větší stabilitu a bezpečnost v kluzkém prostředí.

Začněte od podlahy

Při rekonstrukci koupelny pro seniory začněte vždy od podlahy. Ta by měla být opatřena  protiskluzovou krytinou, aby neklouzala ani v případě, že je mokrá. Riziko uklouznutí hrozí i ve sprše či vaně, proto myslete i na tento fakt a opatřete dna protiskluzovými podložkami. Někteří výrobci koupelnového vybavení nabízejí už i produkty, které tuto  protiskluzovou ochranu mají již z výroby.  

Vykrojené umyvadlo

Pokud máte doma seniora, který se pohybuje na kolečkovém křesle či za pomocí chodítka, zajistěte mu bezproblémový přístup k umyvadlu a vodovodní baterii. Dostat se ke klasickému umyvadlu na kolečkovém křesle může být totiž hodně obtížné a v úzké koupelně i doslova nemožné. Proto uvažujte o koupi speciálního umyvadla, které má vykrojení, díky nemuž je manipulace s baterií velmi jednoduchá. 

Vana nebo sprcha 

Pro starší osoby je sprchový kout z hlediska pohybu mnohem komfortnější než vana. Vhodnou variantou jsou moderní kouty, které nemají sprchovou vaničku. Díky tomu nehrozí, že by senior zakopl o její okraj. Navíc ve sprchovém koutě můžete nainstalovat také sedátka. Pokud jste přesto zastáncem vany, pak volte takovou, která není příliš hluboká, aby se z ní dalo snadno vystoupit. I do vany se dají koupit speciální sedátka. Pro snadnější výstup je možné pořídit k vaně pomocný schůdek s protiskluzovými podložkami. 

Výška WC

S vyšším věkem bývá u seniorů často problém se zvedáním se z WC. Vhodná výška je v takových případech 46 cm. Pokud máte doma seniora na vozíku, určitě mu na stěnu namontujte sklopné madlo. Díky němu se pak handicapovaná osoba obejde na WC obvykle i bez cizí pomoci. Vyberte také záchodové prkénko s pozvolným sklápěním. To klasické totiž může při neopatrném manipulování ohrozit prudkým pádem z výšky prsty.

Madla všude

Nejdůležitějším prvkem, který nesmí chybět v žádné koupelně pro seniory, jsou madla. Díky nim se může člověk bezpečně pohybovat po celé koupelné. Umístěte je v okolí WC, umyvadla, do sprchy i v okolí vany. Namontujte jedno na stěnu a druhé na okraj vany, aby z ní mohl senior snadno vystoupit. Nezapomeňte také na pravidelný úklid koupelny, která bývá plná bakterií. Jak uklidit koupelnu za deset minut, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008