Keramický dřez je odolný proti poškrábání, stálobarevný a nabízí maximální hygienické podmínky

 Interier 
21. února 2021 09:29 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Keramika je do kuchyně ideálním materiálem Depositphotos
Nejen v dnešní době, kdy je potřeba dbát na hygienu více než obvykle, se při výběru kuchyňského dřezu vyplatí klást důraz na správný materiál. Keramické dřezy mají celou řadu pozitivních vlastností a navíc jsou velmi stylové.

Keramické dřezy jsou v současné době naprostým trendem při plánování kuchyní. Pokud jste měli doma například klasický nerezový dřez, který se dá pořídit i za velmi nízkou cenu, jistě si i teď dovedete v hlavě představit hlasitý nezaměnitelný zvuk dopadající tekoucí vody. Jako když lijete vodu z kýble na plechovou střechu. Dunivý nepříjemný zvuk.

U keramického dřezu není slyšet téměř nic. Tedy kromě tekoucí vody. Navíc se hodí jak do moderní kuchyně, tak ale i do klasické či starožitné, kterou má doma vaše babička ze vsi.

Tepelná odolnost

Mezi výborné vlastnosti keramických dřezů patří především to, že jsou až extrémně odolné vůči vysokým teplotám. Bez problému tedy snese i polití vroucím olejem, čemuž nemůže konkurovat ani žula, natož pak nerez. O dalších materiálech jsme psali například zde.

Odolné vůči chemii

Výbornou odolnost nabízejí také vůči agresivním mycím prostředkům a jiným chemikáliím běžně používaných v domácnosti. Hygienicky jsou navíc absolutně nezávadné, a to díky neporézní glazuře, která je bez jakýchkoliv spár. Žádné nečistoty, barviva nebo jiné nežádoucí látky neproniknou dovnitř povrchové struktury. Ve dřezu se tudíž nemají bakterie takovou šanci množit a navíc se špína takzvaně nezažírá. Jakoukoliv nečistotu lze velice snadno odstranit pouhým otřením.

Odolnost materiálu

Keramika se navíc jen tak nepoškrábe. Jedná se o velmi tvrdý materiál, který dobře odolává vrypům či poškrábání dna, které se u méně odolných materiálů může způsobit například smýkáním nádobí po dřezu, házením příborů z výšky, či omýváním hrnců a pánví. Obecně dochází u tohoto materiálu mnohem pomaleji k provoznímu opotřebení než u jiných materiálů.

Vodní kámen minulostí

Největší výhodou keramických dřezů je bezesporu jejich snadná údržba. Glazuru lze totiž přirovnat její strukturou ke sklu, které zrovna tak nepustí žádnou nečistotu dovnitř. Na povrchu tudíž neulpí nejen nečistoty a bakterie, ale šanci nemá ani vodní kámen.

Barevná stálost

Když si koupíte bílý keramický dřez, zůstane vám bílý napořád. Některé materiály mohou díky působení UV záření z denního světla měnit barvu. To se vás ale v případě keramického dřezu netýká.

Odolnost proti nárazům

Jedinou nevýhodou, která se může stát dřezu osudnou, je pád těžkého či ostrého předmětu. I přes proklamovanou tvrdost se totiž jedná o materiál poměrně křehký, a proto s ním musíme zacházet se značnou opatrností. Chcete-li nezničitelný dřez, sáhněte po tom z přírodního kamene. Jedná se o záležitost vskutku luxusní, ovšem za velmi vysokou cenu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda