Hmoždíř ani sebelepší robot nenahradí. Pokud nevíte, který je vhodný pro vás, poradíme

 Interier 
19. února 2021 16:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hmoždíř je stále velmi oblíbený nástroj světových kuchařů Pixabay
Není nad čerstvě nadrcené koření v hmoždíři. Na trhu však není k dostání pouze jediný typ, hmoždíře se vyrábějí z různých materiálů i v různých tvarech. Pokud nevíte, který je vhodný pro vás, poradíme vám.

Můžete mít doma sebemodernější mlýnky, drtiče a další spotřebiče, klasickému hmoždíři se zatím stále nic nevyrovná. A moc dobře to vědí i špičkoví kuchaři, v jejichž kuchyni má hmoždíř opravdu výsostné místo. Protože čerstvě nadrcené bylinky a koření mají z hmoždíře silnější a výraznější chuť než koření měsíce uchovávané v pytlíčku. Navíc hmoždířem získáte do kuchyně opravdu krásný doplněk. 

Kámen, dřevo nebo porcelán?

Základní otázka při výběru hmoždíře je, jaký vybrat materiál. Na trhu totiž můžete sehnat kamenné, keramické, mramorové, porcelánové, granitové či dřevěné. 

Kamenný hmoždíř

Jakýkoliv hmoždíř z přírodního kamene, ať už jde třeba o žulu, vám udělá v kuchyni opravdu dobrou službu. Drcení koření i bylinek v něm půjde doslova samo, navíc máte jistotu, že na rozdíl od jiných materiálů neabsorbuje pachy, a tak všechny vůně a chutě koření, pesta i olejů zůstanou opravdu tam, kde mají. Ideální je, pokud je vnitřní část hmoždíře i tlouku lehce zdrsněná, se surovinami půjde lépe pracovat a nebudou při práci tolik vyklouzávat ven.

Mosazný jako od babičky

Mosazné hmoždíře mohou být dalším krásným, a především pak funkčním doplňkem vaší kuchyně. Některé starožitné hmoždíře byly dokonce bohatě zdobeny různými ornamenty. Jejich nevýhodou je poněkud vyšší hlučnost, takže pokud máte vedle sebe nevrlé sousedy, raději volte jiný materiál. 

Nerezový

Nerez se sice dobře hygienicky udržuje, nicméně má jednu velkou nevýhodu. Snadno se totiž poškrábe, navíc hladké dno vám roztírání bylinek příliš neusnadní.

Porcelánový nebo dřevěný

Oba tyto materiály jsou vhodné spíše na ozdobu, případně na tření suchého koření a bylinek. Dřevo se špatně čistí, navíc velmi snadno absorbuje různé pachy, takže vám může ovlivnit chuť následně připravovaných pokrmů. Porcelánové jsou zase křehké, takže hrubé zacházení by se vám nemuselo vyplatit. 

Nezapomeňte na tlouk

Pozornost byste měli věnovat také velikosti tlouku. Ten by měl být dostatečně vysoký, abyste si při přípravě směsí s olejem nepotřísnili ruce či se při drcení nezranili o okraj. Proto je určitě dobré, pokud si jej potěžkáte a zjistíte, jak vám padne do ruky. 

Jak na údržbu

Hmoždíř je potřeba po každém použití opravdu dobře očistit. Při drcení se totiž velmi výrazně uvolňují všechna aromata surovin, která mohou být leckdy velmi výrazná. Proto je potřeba ho nejlépe chvíli odmočit v teplé vodě s použitím čisticího prostředku. U dřeva, které rádo natahuje pachy, zkuste použít vychytávky, o kterých jsme psali zde.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47