Proč si pořídit na zahradu sluneční plachtu? Tady je pár velmi dobrých důvodů

 Exterier 
03. července 2018 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sluneční plachty mohou být různého tvaru i barev Internet
Pokud si na zahradě chcete zajistit trochu stínu, máte několik možností, jak toho docílit. Asi nejlevnějším řešením jsou slunečníky. Čím dál více lidí ale dává přednost slunečním plachtám. Jsou totiž v mnoha ohledech praktičtější.

Mezi největší nevýhody slunečníků patří to, že zakryjí jen poměrně malou plochu. Abyste pak byli po celý den ve stínu, musíte si často přesedat nebo slunečník různě naklánět. To se sluneční plachtou obvykle odpadá. Další velkou výhodou slunečních plachet je, že se dají pohodlně vyprat. Sluneční plachty z polyesteru lze prát spolu se speciálními háky na 40 °C. Pokud ale přeci jen chcete dát přednost slunečníku, přečtěte si v našem článku, na co se při jeho výběru zaměřit.

Sluneční plachty lze sehnat v různých velikostech a tvarech. Některé se dají ovládat mechanicky, jiné už disponují dálkovým ovládáním. Na rozdíl od běžných výsuvných markýz zvládnou sluneční plachty podstatně lépe nápor deště. A pokud si pořídíte větší rozměr, ochrání vás plachta před slunečními paprsky i na ploše přes 60 metrů čtverečních.

Jako na jachtě

Sluneční plachty jsou inspirovány "jachtařským" designem a přesně tak si pod ní budete i připadat.

Díky rozličným tvarům, velikostem a sklonu dokážete na každém pozemku vykouzlit neopakovatelnou atmosféru. Jediné, čemu sluneční plachty hůře odolávají, jsou silné poryvy větru. Na druhou stranu i když si pořídíte plachtu s mechanickým ovládáním, poměrně rychle ji srolujete. Navíc tyto systémy můžete doplnit o nejrůznější bezpečnostní prvky, které plachtu při silném větru ochrání. Moderní plachty na automatický pohon jsou pak obvykle vybaveny funkcí, díky které se při silném větru plachta sama stáhne.

Snadná instalace

Většinu modelů lze smontovat doslova za několik málo okamžiků. Při montáži se můžete rozhodnout mezi přirozeným upevněním na stromech nebo upevněním na sloupcích a tyčích.

Pokud se rozhodnete pro upevnění pomocí tyčí z ocelových trubek, je dobré je vsunout do zabetonovaných kotevních patek. Tato varianta je vhodná zejména v případě velkých plachet, protože díky pevnému kotvení lépe odolají náporu větru.

Jak sloupky zabetonovat

Jestliže chcete sloupky pro plachtu zabetonovat, nejprve si sluneční plachtu rozprostřete do pozice, ve které má později zajišťovat stín. Směrem od středu nyní veďte přes každý roh plachty cca 2 - 3 metry dlouhou pomyslnou linii. Koncové body označte, v těchto místech budou následně zabetonovány sloupky.

Na vyznačených místech vykopejte jamky pro kotevní patky (cca 40 cm hluboké), do každé jamky zasuňte trubku a lehce ji zatlačte do země. Jamku vyplňte střídavě rychlobetonem a vodou. Použijte tolik betonu, aby sahal až do cca 8 centimetrů pod úroveň země.

Nyní máte možnost trubku usadit buď svisle, nebo ji vyklonit o 10 až 15 stupňů směrem ven (trubka zabetonovaná zešikma poskytuje o něco více odolnosti proti větru). Po asi dvou až třech dnech beton zatvrdne a vy můžete až do úrovně země nasypat vykopanou hlínu a na beton a kolem trubky nastálo uložit vyryté trsy trávy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve