Zaplavily váš pozemek náletové dřeviny? Poradíme, jak je co nejlépe odstranit

 Exterier 
12. března 2018 11:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I ze zanedbaného pozemku lze vytvořit pěknou zahradu Shutterstock
Zanedbaná zahrada vypadá smutně, ale pokud jste si pořídili pozemek, kde se to náletovými dřevinami jenom hemží, nepanikařte. I ze zarostlé džungle lze vykouzlit krásný prostor. A zvládnete to i svépomocí.

Možná jste si pořídili starý dům se zanedbanou zahradou, nebo jste za dobré peníze pořídili jen zahrádku, která ovšem klidné útočiště v lůně přírody nepřipomíná ani omylem. Je pravda, že proměnit zarostlou džungli v kultivovanou zahradu vyžaduje velkou práci, ale nemožné to rozhodně není.

Kromě křovinořezu, pily, sekery a dalších zahradnických pomůcek se budete muset vyzbrojit i velkou dávkou trpělivosti a odhodlání. Na kultivaci pozemku si můžete pozvat specializovanou firmu, ale je třeba počítat s tím, že za ni zaplatíte nemálo peněz. Vyplatí se proto do prací pustit svépomocí. Věřte, že to zvládnete a peníze ušetřené za firmu pak můžete investovat třeba do nových stromků, keřů či rostlin, které na pozemku vysadíte.

Na hrubou práci vemte křovinořez

Ze všeho nejdříve je třeba provést hrubé odstranění dřevin z pozemku. Pokud vaše zahrada není nálety doslova zamořena, můžete si vystačit i s pilou. V opačném případě si ale raději vemte k ruce pořádný křovinořez.

Nezapomeňte ale na křovinořez instalovat takový řezací nástroj, který si poradí i se slabými kmínky. Na náletové dřeviny je ideální ocelový kotouč, který povýší schopnosti vašeho stroje na úroveň menší motorové pily.

Odpad zlikvidujte

Jakmile práci s křovinořezem ukončíte, zůstane na pozemku velké množství odpadu. Ten je potřeba uklidit.

Větve a kmínky buď zpracujte pro další využití nebo odvezte do nejbližšího sběrného dvora, kde přijímají i biologický materiál. V dnešní době by takové zařízení mělo být snad v každém městě. Pokud se rozhodnete dřeviny zpracovat, můžete je buď nasekat na otop nebo si půjčit štěpkovač. Malé kousky pak lze dobře i zkompostovat. Než ale začnete dřevo zpracovávat, nechte ho trochu prosušit.

Pryč s pařezy

Už po hrubém odstranění náletových dřevin bude pozemek o poznání hezčí, ale ještě vás čeká hodně práce. Ze zahrady je totiž nutné odstranit i drobné pařezy, které ční nad úroveň terénu. Zároveň je také třeba zamezit opětovnému obražení pořezaných nežádoucích stromků a keřů. V této fázi úpravy pozemku lze zvolit dvě metody:

Ruční vykopání kořenů –  tedy pomocí motyky a krumpáče vykopat kořeny náletové dřeviny. Jedná se o pracnější, ale také ekologičtější variantu. Ve většině případů se však nepodaří odstranit všechny kořeny, které mohou být prorostlé až hluboko do země.

U některých náletových dřevin postačí pouze částečné odstranění kořenového systému a po zasypání vzniklé jámy hlínou zbylé kořeny zetlí. Ale některé odolnější dřeviny (například akáty) mohou i v takovém případě obrazit znovu. Potom je třeba přistoupit k detailnějšímu vykopání kořenů těchto odolných dřevin či využít druhé metody. O jiné variantě, kdy lze pařez využít například k pěstování hub, jsme psali zde.

Chemické ošetření – stejně jako existují herbicidy na plevele, které proniknou až do kořenů rostliny, lze zakoupit i speciální přípravky k hubení náletových dřevin. Některé se aplikují ve zředěné formě postřikem na listy nežádoucích dřevin, odtud potom proniknou až ke kořenovému systému a dřevina zahyne.

Více se však využívají herbicidy neředěné, kterými se potře čerstvý řez dřeviny. Účinná látka opět pronikne až ke kořenům. Herbicid je třeba nechat několik měsíců působit, následně lze přistoupit k odstranění částí dřeviny vyčnívající nad terén. Díky chemické likvidaci není nutné odstranit kořeny do takové hloubky jako je tomu u ručního vykopávání kořenů. Následné vykopávání pařezu náletové dřeviny proto není tak pracné.

Nová výsadba

Jakmile máte pozemek pěkně očištěný od náletů, dřevního odpadu i pařezů, je čas si zahradu přetvořit podle svého gusta. Pokud nechcete jít nekonečnou cestou pokusů a omylů, vše si dobře promyslete. Svou vizi si můžete namalovat i na papír.

Při zakládání zahrady je třeba si uvědomit hlavně to, kolik peněz do projektu hodláte investovat. Pak je také nutné zvážit, jak by měla zahrada v budoucnu vypadat - zda dáte přednost pěstování užitkových rostlin nebo zda chcete mít zahradu spíše pro odpočinek.

Univerzální návod, jak postupovat při založení zahrady, však neexistuje. Záleží nejen na rozloze pozemku, ale také na klimatických podmínkách v dané oblasti a důležitá je i orientace pozemku ke světovým stranám, kvalita půdy i to, je-li pozemek v rovině nebo ve svahu. Všechny tyto aspekty vemte v úvahu a pak svůj pozemek začněte pomalu měnit k obrazu svému.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47