Obložte si kuchyň. S tímhle návodem to zvládne každý

 Rekonstrukce 
02. července 2018 17:29 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na obklady si nemusíte zvát řemeslníky Pixabay
Vytvořit si originální zeď v kuchyni zvládne každý. Je to snadnější, než se zdá. Podle našeho návodu si hravě můžete změnit vzhled celé místnosti.

Obkládačky seženete naprosto všude – ať už ve specializovaných obchodech, hobbymarketech nebo na internetu. A stojí pár korun. Takže otázkou spíš na úvod bude, jakou barvu, vzor, strukturu nebo tvar chcete mít. Za kuchyňskou linku se nejlépe hodí klasické čtvercové obkládačky, případně mozaika. Ani té se bát nemusíte. Naučíme vás, jak snadno ji položit.

Výběr materiálu

Můžete si vybrat hned z několika druhů materiálu. Každý má své výhody i nevýhody. Jaký zvolit?

Keramika – jde o trvanlivý materiál, odolný proti vodě a skvrnám. Potřebovat pro takové obklady budeme do kuchyně nejlépe vodovzdorné lepidlo.

Mozaika – je to trvanlivý materiál, odolný proti vodě a nečistotám. Lepidlo volíme stejné jako v případě keramických obkladaček.

Korek – pocitově vyzařuje teplo, je přiměřeně trvanlivý a jen částečně odolný proti znečištění. Hůř se čistí a při větším tlaku může hrozit poškození. Přilepit jej na zeď můžete kontaktním lepidlem.

Zrcadlové – jsou trvanlivé a odolné proti znečištění. Kuchyň sice ozdobí a ozvláštní, ale lépe se hodí pro malé výrazné plochy, kde dávají pocit prostoru. Přichycují se lepicími očky.

Plastové a kovové – mají průměrnou trvanlivost, ale velmi snadno se čistí. Na druhou stranu při častém čištění mohou být poškozeny abrazivními přípravky na čistění. Nesmí se používat blízko zdrojů tepla. Přichycují se lepicími očky nebo kontaktním lepidlem.

Příprava povrchu

Než se pustíme do přidělávání zvoleného materiálu za kuchyňskou linku, je třeba plochu nejprve pořádně připravit. Odstraňte všechny staré obklady, tapety nebo olupující se nátěry. Zeď důkladně očistěte, případně obruste, abyste odstranili lesk a přizpůsobili povrch pro lepidlo na odkládačky. Pokud je stará vrstva obkladaček rovná, pevně drží a je dobře přizpůsobená, můžete nové obkládačky pokládat na její povrch. Většinou je však potřeba všechny staré vrstvy odstranit a povrch očistit. Drobné poničení kuchyňské linky jde ještě zachránit.

Začínáme obkládat

Než přilepíte první dlaždici, rozkreslete si zeď na čtyři části, oddělte je třeba křídovou čárou. Obkladačky umisťujte diagonálně přes čtverec tak, aby na okrajích každé plochy byl potřeba stejný počet rozříznutých dlaždic. Pracujte směrem ven na obě strany od první položené dlaždice. A vždy také obkládáme zespodu nahoru. Důležité je dodržovat všude pravý úhel. Udělat si můžete i vodorovné a svislé vodicí linky, na jejich základě pak může být vyznačená plocha obložena. Jakmile to zvládnete, nechte obklad 24 hodin zrát. Potom vyplňte mezery cementovou maltou. Až nakonec, po umytí obkladaček houbou a zaschnutí, je přeleštěte suchým hadrem.

Mozaika snadno a rychle

Zapomeňte na fámy, že mozaiku umí položit jen odborník. S trochou šikovnosti to zvládnete sami. Postup je téměř totožný jako v případě pokládání klasických keramických obkladaček. Mozaika (keramická, plastová) se prodává v pásech na síťovém podkladu. Dá se tedy říci, že obložení kuchyňské linky vám v případě mozaiky půjde mnohem lépe od ruky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47