Zbavte sprchový závěs skvrn, bakterií i vodního kamene

 Tipy a inspirace 
02. března 2021 17:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sprchový závěs bývá semeništěm bakterií a plísní Pixabay
Sprchový závěs je doslova semeništěm bakterií a plísní. Proto mu musíte věnovat pravidelnou péči. Poradíme vám rychlé a účinné triky.

Koupelna bývá místem, kde se drží nejvíce vlhkosti a prachu, místem, kde se tvoří vodní kámen, plísně a také bakterie. To vše se negativně může projevit na našem zdraví. Proto je důležité koupelnu několikrát do týdne čistit, a to včetně sprchového závěsu. Díky tomu vám může vydržet dlouho čistý a krásný. Není potřeba žádných drahých prostředků. Stačí se porozhlédnout doma.

Do pračky s ním 

Nejjednodušším způsobem, jak závěs vyčistit, je vyprat jej na 40 °C společně s práškem na praní. Přihodit k němu můžete také utěrky nebo ručníky. Jakmile skončí program, pověste jej do dostatečně větrané místnosti. V pračce by se měl zbavit skvrn i dalších nečistot. Ale jenom v případě, že jej perete pravidelně. V opačném případě jej vyperte dvakrát, poprvé s polovičním množstvím pracího prášku a podruhé s 1 dcl kyseliny octové. Poté závěs namočte na pár hodin do horké vody, do které ještě přidejte 250 g kuchyňské soli. Poté jej opět nechejte volně uschnout. 

Na vodní kámen bělidlo

Na závěsu se velmi často můžete setkat se žlutými skvrnami, které vznikají kvůli velkému množství železa ve vodě. Sice nejsou škodlivé, ale rozhodně nevypadají vůbec hezky. Nejjednodušším způsobem, jak se vodního kamene zbavit, je namočit závěs do osmi litrů vody, do níž jste přidali 1 dcl bělidla. V tomto roztoku nechejte závěs namočený 24 hodin a pak jej vyperte na 40 °C. Nakonec pověste a nechejte uschnout.

Ocet na barevné 

Bělidlo určitě nepoužívejte na barevné či vzorované závěsy. S takovou byste je rychle zničili. Místo toho použijte ocet a pokud nepomůže, pak použijte sprej, který je určený na odstranění vodního kamene z koupelen.

Tekutý písek 

Máte-li závěs, který nelze dát do pračky, pak bude muset nastoupit ruční čištění. S tím vám pomůže klasický tekutý písek. Ten rozetřete po ploše závěsu, nechejte působit čtvrt hodiny a pak spláchněte vodou. 

Tip na závěr 

Chcete-li se vyhnout náročnému čištění, je potřeba závěs očistit nejlépe po každém sprchování. Stačí jej otřít do sucha hadříkem, aby se na něm nestačil usadit vodní kámen a další nečistoty. Použít můžete také roztok z octa a vody v poměru jedna ku jedné, který si dáte do rozprašovače, nastříkáte jej na závěs a setřete. Ocet můžete použít na čištění celého sprchového koutu. Tipy, jak jej rychle zbavit nánosů mýdla a špíny, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47