Na čerstvé domácí cuketě si můžete pochutnat i v zimě. Stačí vědět, jak ji správně uskladnit

 Exterier 
28. srpna 2021 09:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cukety patří k oblíbené letní zelenině Pixabay
Je chutná, zdravá, má málo kalorií a v kuchyni se dá upravovat na všechny způsoby. Cuketa se snadno pěstuje a pokud ji správně uskladníte, můžete si ji vychutnat ještě po Vánocích. Prozradíme vám, jak na to.

Pokud vám na zahradě dozrávají cukety, možná, že už máte všech těch receptů na slano a i sladko plné zuby. Prostě a zkrátka vám cuketa doslova leze už i ušima. Nevíte, co s ní? Poradíme vám způsob, jak si ji uchovat na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. 

Nechejte plody vyzrát

U cuket platí, že čím menší plody, tím jsou chutnější. Nicméně jejich trvanlivost je pak o to menší. Proto, pokud si chcete něco z úrody uložit na zimu, nechejte plody dobře vyzrát. Vyberte si dva až tři a ty ponechejte na rostlině tak dlouho, dokud nepřestanou růst. Slupka by měla být na dotek tvrdá a cuketa na poklep musí znít dutě. Pozor, cuketa nesmí mít porušenou slupku, jinak vám nevydrží. 

Odkroutit nebo odříznout

Dejte si pozor, jakým způsobem cukety z rostliny sklízíte. Mladé plody stačí od rostliny ukroutit. Je to snadné a bezpečné. Vyzrálé a velké plody odřízněte od rostliny nožem. Stonek pak nechejte dobře zaschnout. 

Vydrží i do února

Plody, které jste si vybrali ke skladování, uložte do bedýnky na temné a suché místo. Ideální je dobře odvětrávaný sklep. Tam vám vydrží klidně až do února příštího roku. Je však důležité, aby plody neměly poškozenou slupku, jinak vám shnijí. 

Zamrazit 

Cuketu můžete také zamrazit. Můžete to udělat dvěma způsoby. Cuketu oloupejte, odstraňte semínka a nastrouhejte na hrubém struhadle. Takto naporcovanou dejte do dobře uzavíratelné krabičky a do mrazáku. Krabičky ale neplňte až po okraj, cuketa totiž díky vysokému obsahu vody zvětší svůj objem. Takto zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců. Další variantou je zamrazit cukety nakrájené na kostky. Z velkých plodů odstraňte slupku, u malých ji můžete nechat. Plody nakrájejte na kostky, rozložte je na tác vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly, a na několik hodin dejte do mrazáku. Kostky poté přendejte do krabičky a dejte zpět zamrazit. Díky tomu se vám neslepí. O tom,jaké další druhy zeleniny a ovoce můžete také zamrazit, jsme psali zde.

Zdroj: tipsbulletin.com, homepreservingbible.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008