Jakým dřívím topit? Ne každé dřevo je vhodné
Zatímco při opékání špekáčků se hodí ovocné dřevo, které maso krásně provoní, na topení je lepší zvolit dřevo bukové a habrové, které je výhřevné a je schopno během letních měsíců dostatečně vyschnout.
Všeobecně je mezi lidmi nejčastěji používáno dřevo smrkové, které je měkké a levné. Stále více se ale pozornost obrací na dubové palivové dřevo, které je kvalitnější. Na rozdíl od bukového a habrového dřeva ale potřebuje na proschnutí minimálně 2 roky. Pro některé zatápění se ale hodí třeba bříza. Pokud vám nejde jen o příjemný pohled do ohně, ale také o výhřevnost, vyhýbejte se smrkovému dřevu, které je nejméně výhřevné.
Co použít k topení
Do krbových kamen je vhodné dávat spíše tvrdé dřevo, jako je habr, buk, dub, jasan nebo dřevo z ovocných stromů. Všechny tyto druhy dřeva hoří pomalu a zaručují teplo na dlouhé hodiny. Pro zátop a rozhoření ohně se dá použít bříza, lípa, kaštan, topol, vrba, akát trnovník či akácie. Nevhodné jsou do krbu jehličnany, které hoří rychle, produkují více odpadu, a pryskyřice v nich obsažená způsobuje vystřelování uhlíků a zanáší komíny. Jednoznačně je nutné se vyhýbat chemicky ošetřovanému dřevu, železničním pražcům nebo dřevotřískovým deskám. Takové materiály znečišťují topeniště i komín a jejich spalováním vznikají nebezpečné toxické výpary.
Dřevo, které použijete do svého krbu, musí být řádně proschlé, navlhlé dřevo má podstatně nižší výhřevnost, protože velká část tepla je spotřebována právě na odpaření vody. Navlhlé dřevo navíc uvolňuje velké množství dehtu, dýmu a produkuje málo plamenů. Zanáší se tak ohniště, může se i ucpat komín, a výrazně se snižuje životnost i účinnost kamen. Jak využít popel jsme psali zde.
Vlastnosti oblíbených dřevin
Dub a buk
Tvrdé palivové dřevo s výtečnou výhřevností je vhodné i do dřevoplynových kotlů, krbů a kamen. Dlouho a pomalu hoří. Výhodná je také jeho velmi malá popelnatost, takže prakticky všechno shoří. Dub, buk a habr jsou tak jedny z nejvhodnějších dřevin pro celoroční vytápění.
Jehličnany
Měkké jehličnaté dřevo velmi rychle hoří a u starých kotlů velká část tepla unikne komínem. Proto se jehličnaté dřevo hodí pouze na roztápění nebo do novějších kotlů. Nehodí se do otevřených ohnišť, protože vystřeluje žhavé kousky. Navíc je z něj hodně popela.
Bříza
Pro zatápění se často využívá také dřevo a kůra břízy. Jde o listnaté dřevo se střední výhřevností, které se dá použít pro vytápění v kamnech nebo kotlech. Není ale příliš dobré pro zatápění na grilování.
Pelety a brikety
Pelety a brikety mohou být dřevního původu či ze stébelnin – vysušených rostlin. Říká se, že světlé pelety a brikety jsou výhřevnější a kvalitnější. Dřevní pelety a brikety vznikají velkým tlakem, při kterém se lisuje do válečků suchý dřevní prach, drť, piliny a kůra. Dřevní pelety i brikety jsou velmi efektivní, mají vysokou výhřevnost a jednoduše se skladují.