Uskladněte správně dřevo a protopíte méně peněz

 Exterier 
27. října 2017 07:46 / Marie Popelková
  10
📷
5 fotografií v galerii
Ideální je prodyšný přístřešek Shutterstock
Palivové dřevo je trvale velmi vyhledávaným palivem. Využívá se nejen pro kompletní vytápění nemovitostí, ale také pro občasné zatápění v krbu či ve stodole v kamnech. Aby dobře a efektivně hořelo, je zapotřebí nechat ho řádně vyschnout.

Palivové dřevo by správně mělo být minimálně rok vyschlé. Čerstvé palivové dřevo má menší výhřevnost a špatně hoří. Proto se čerstvé dřevo nechává  minimálně rok a půl uležet. Většina lidí ho ale bohužel nevhodně uskladní a navíc i přikryje. 

Vzduch je zásadní

Dřevo potřebuje pro sušení vzduch. Proto není vhodné dávat ho do garáže nebo zahradního domku. Shnije a spóry se navíc usadí na samotné stavbě. Nedoporučuje se přikrývat dřevo igelitem. Zapařuje se a kondenzuje vodu, která pak stéká zpět do polen.

Nepokládejte dřevo na hlínu

Ideální je otevřený vzdušný přístřešek, na který občas také svítí slunce. Dřevo by přitom nemělo ležet přímo na holé zemi, tedy hlíně. Nejnižší vrstva polen má být zhruba 20 cm nad povrchem terénu. Nejdostupnější řešení je naskládat pod dřevo prázdné přepravní palety. Polena tak mohou větrat i od spodu. 

Občasný déšť nevadí

Pokud nemáte přístřešek, můžete nechat polena schnout venku. Dřevo je na déšť zvyklé a když zmokne, tak zase uschne. Není pravda, že když dřevo zmokne, natáhne znovu vlhkost. Dřevo schne několik měsíců i let a rozhodně se z něj za pár dní na dešti nestane zase čerstvé vlhké dřevo. Muselo by být ve vodě ponořené několik měsíců, aby se změnila jeho vnitřní vlhkost. Jsou navíc dřeviny, které nenatáhnout vodu zpátky už nikdy - například dub. 

Test suchosti

Abyste zjistili, jestli je dřevo správně vyschlé, vyzkoušejte dát poleno přes noc do uzavřeného igelitového sáčku. Pokud jsou druhý den vnitřní stěny pytlíku orosené, pak je jasné, že dřevo je ještě příliš mokré na topení. Dobře proschlé dřevo se dá poznat i podle častých prasklin. Suché dřevo také vydává jiný zvuk než vlhké a má jinou vnitřní teplotu. To všechno přitom můžete poznat i pouhým pohmatem a poklepem. 

Zásoby

Vyplatí se mít u domu zásobu suchého dřeva, které se dá využít k vytápění i ke grilování apod. Dřevo, které potřebujete uskladnit na delší dobu, je vhodné umístit do přístřešku, nebo ho nechat v dřevěné přepravní kleci. Usnadníte si tak převoz a zajistíte pro dřevo vhodné podmínky. Pro pevné umístění zásoby dříví na topení uvnitř rodinného domu můžete také využít stojany na štípané palivové dřevo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve