Pečení domácího chleba může být i jednoduché. Stačí správně vybraný pomocník

 Technika 
30. března 2020 10:26 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Není nad domácí voňavý a křupavý chléb Depositphotos
Rozhodli jste se, že si doma upečete chleba, abyste nemuseli do pekárny nebo obchodu? Domácí pekárna je ideální volbou. Poradíme vám, jak si vybrat tu správnou.

Domácí pekárna je skvělým pomocníkem. Stačí do ní nasypat mouku, přidat vodu, droždí, sůl, zapnout program a za pár hodin se po vašem interiéru rozvoní vůně čerstvě upečeného chleba. Prodejci nabízejí celou řadu domácích pekáren. Proto byste si měli před koupí ujasnit, co vlastně od ní čekáte a jaké funkce byste chtěli, aby by tento domácí spotřebič měl mít. Řada z nich totiž umí celou řadu dalších věcí.

Zlatý střed

Domácí pekárnu můžete sehnat na internetu už za pár set korun, ale také i za několik tisíc. Cena se odvíjí nejenom od výrobce, ale také designu a dalších přidaných funkcí. Rozhodující je také objem, který pekárny nabízejí. Samozřejmě platí, čím větší, tím dražší. To ale nemusí znamenat, že automaticky byste měli brát tu nejdražší, ale také ne zrovna tu nejlevnější. Přeci jen chcete, aby vám spotřebič vydržel několik let. Proto je určitě dobré zvolit zlatou střední cestu.

Kilový chléb nebo menší?

V první řadě byste si měli ujasnit objem formy, který by vaše pekárna měla mít. Pokud jste čtyřčlenná rodina, berte určitě takovou, která má obsah nádoby 1 200 - 1 300 gramů. Zcela jiný model je zase potřeba pro bezdětný pár nebo jednotlivce. Těm určitě bude stačit půlkilový chlebík. Samozřejmě, že záleží také na spotřebě pečiva ve vaší domácnosti. 

Jedna, nebo dvě?

To, zda volit pekárnu s jednou či dvěma hnětacími metlami, opět záleží na tom, jak často ji budete používat. Určitě neplatí to, že dvě metly znamenají lepší hnětení těsta.  Dvě metly bývají často u větších pekáren, které připraví kvádrovitý bochník, modely s jednou metlou jsou určeny spíše pro menší množství surovin. Pokud budete pekárnu používat často i na rohlíky, pizzu a pro přípravu kynutých těst, které pak budete dál zpracovávat a péct v troubě, volte pekárnu se dvěma metlami. Myslete také na to, že metly zůstávají v pekárně po celou dobu přípravy chleba včetně pečení, takže po vyndání nechávají v bochníku díry. 

Teflon, keramika, nerez

Výrobcí nebízejí také celou řadu materiálů, z nichž jsou pekárny vyrobeny. Nejčastěji se setkáte s teflonem, keramikou nebo nerezem. Každý z nich má své plusy i mínusy. Teflon je velmi oblíbený, navíc levný. Je nepřilnavý, takže chléb vám půjde dobře vyklopit, a také se snadno čistí. Jeho nevýhodou je, že se snadno může poškrábat. Keramika je dražší, ale na druhou stranu je mnohem odolnější proti poškrábání. Nejdražší je samozřejmě nerezová forma, která má neomezené možnosti použití a manipulace. Je téměř nezničitelná. Nevýhodou je však to, že se k ní chléb připéká. 

Programy navíc

Každá pekárna by měla disponovat základními programy pro přípravu různých druhů těst i pečení chleba. Samozřejmostí by měl být odložený start. Dále zvažte, co dalšího byste případně u takové pekárny využili. Některé z nich nabízejí například program pro přípravu marmelád, s nímž můžete vykouzlit domácí kaše, škvarky nebo sádlo. Některé pekárny umí rovněž připravit jogurt, jiné zase nabízejí automatický dávkovač surovin. Opravdu špičkové modely mají rovněž možnost sklopných hnětačů, takže vám odpadá starost s jejich dolováním z upečeného bochníku. 

Jednoduchost a přehlednost

To, co byste u své budoucí pekárny měli rovněž hledat, je jednoduché ovládání. Není nic horšího než model plný tlačítek, u kterého nevíte, co dřív zmáčknout. Pekárna by rovněž měla být snadná na údržbu, proto je určitě ideální dotykový displej, který snadno vyčistíte. A v poslední řadě se zaměřte na to, jak je spotřebič velký a zda jej máte jednak kde skladovat, a zda máte také dostatek prostoru na kuchyňské lince. Myslete totiž na to, že chleba se připravuje i několik hodin. Pokud už jste si všechny tyto body vyjasnili, pak už vám nezbývá nic jiného, než ji objednat a hned si připravit třeba domácí kváskový chléb. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47