Co při výběru bazénu nepodcenit a na čem hodně záleží

 Exterier 
06. května 2021 09:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bazény už nejsou tak nedostupnou záležitostí Pixabay
Mít bazén u domu, smět se osvěžit, kdy nás napadne, je velmi lákavé. Jenomže bývá nejenom obtížné si vybrat mezi tolika tvary, velikostmi a materiály, ale především najít místo, kde jej postavit tak, aby dlouho vydržel.

Ještě před pár lety si bazén mohli dovolit prakticky jen ti movitější. Dnes je tomu ale jinak. Bazény se totiž staly poměrně snadno dostupnou záležitostí, jejich montáž není náročná a totéž platí i pro údržbu. Zvažujete i vy letos jeho koupi? Než si bazén koupíte, musíte si dobře promyslet některé věci. 

Kam s ním

Základem všeho je nejprve vybrat vhodné místo pro bazén. A to nejen s ohledem na jeho velikost. Bazén se vám totiž musí na zahradu nejenom vejít, ale především musíte mít dostatek prostoru i kolem něj, a to kvůli volnému průchodu či možnosti si u bazénu postavit třeba lehátka. Navíc to musí být takové místo, kam svítí celý den sluníčko, které vám může pomoci ohřát vodu. Zároveň ale myslete také na dostatek vašeho soukromí, aby na vás nekoukaly zvědavé oči sousedů nebo kolemjdoucích lidí. Proto je dobré, aby byly okolo stromy či keře, ale zase ne tak blízko, aby vám padající listy a pyl znečistily vodu.

Nadzemní nebo zapuštěný

Při pořizování bazénu si také položte otázku, zda vám bude sloužit pouze pro osvěžení, nebo i na plavání. Pokud k tomu máte dostatek volného prostoru, nebojte se sáhnout po opravdu velkém bazénu, který je zapuštěný nebo polozapuštěný do země. Jde-li vám ale spíše o letní osvěžení, pak určitě neuděláte chybu s nadzemním bazénem, který má nafukovací lem. Snadno si jej totiž postavíte zcela sami, navíc to nijak výrazně nezatíží ani váš rozpočet. Takové bazény se dají sehnat už za pár set korun. Vybrat si můžete z obdelníkové i kulaté verze. 

Výběr materiálů

Kromě tvaru, velikosti a druhu si musíte také rozmyslet materiál, z něhož bude váš bazén vyrobený. Toužíte-li po takovém bazénu, který vás nebude stát celé jmění, pak jsou vhodnou volbou fóliové a plastové bazény. Jejich minusem je fakt, že jsou spojovány z několika kusů, takže časem se v nich mohou objevit trhliny. Ale vzhledem k tomu, že se jejich životnost odhaduje na 7 až 10 let, není to až taková hrůza. Úplně pravým opakem jsou nerezové bazény, které jsou prakticky na věky, ovšem tomu odpovídá také jejich cena. Asi nejlepším kompromisem jsou bazény laminátové, případně keramické, které bývají o něco málo levnější než nerezové.

Bazénem to nekončí

Počítejte s tím, že jenom koupí bazénu to rozhodně nekončí. Kromě něj budete potřebovat filtraci, která bývá kartušová nebo písková, podle velikosti bazénu. Budou-li bazén využívat i děti nebo starší osoby s omezenými možnostmi pohybu, pak je potřeba zajistit jeho bezproblémovou přístupnost a případně protiskluzovou plochu. Dále musíte investovat do solárního ohřevu, síťky na sběr nečistot, u větších bazénu také do vysavače a v neposlední řadě kvalitní krycí plachty nebo zastřešení a především bazénové chemie, která vám pomůže vodu udržet čistou. O tom, co vše musíte v bazénu pravidelně kontrolovat, jsme psali zde. Takže než se vypravíte pro nový bazén, započítejte i bazénovou chemii do finančních nákladů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve