Máte doma příliš nábytku a nevíte, čeho se zbavit? Odborníci radí, co vyhodit

 Interier 
02. května 2021 15:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
V bytovém designu platí, že méně je více Depositphotos
Odborníci tvrdí, že každá domácnost má zhruba 35 procent přebytečného nábytku. Občas se nám to prostě jen vymkne z rukou při designování domova, jindy zase postupem času zjistíme, že máme moc věcí, které nemáme kam dát, a tak si pořídíme další skříň nebo komodu.

Výsledkem je, že máme doma zhruba o třetinu víc nábytku, než bychom potřebovali a než by našemu domovu slušelo. Proto odborníci tvrdí, že znát svůj styl a také mít kusy, které se mohou přizpůsobit, pokud se váš styl změní, je naprosto klíčové.

Proč tolik nábytku

Bytová designérka Ria Burton vysvětluje, proč se to děje. Tvrdí, že je to často proto, že nemáme jasno v našem stylu. Vytváříme tak hotový mišmaš namísto soudržného systému, nábytek se hromadí a design našeho domova se rozpadá.

"Postupem času nakonec nakoupíme více nábytku podle toho, jak vyvíjí náš osobní styl,“ říká Ria. A to z našich prostor dělá chaotické a přeplněné místnosti. Takže co s tím?

Držte se plánu

Pokud to doma chcete dát trochu do pořádku, v první řadě se rozhodněte, v jakém stylu svůj byt či dům chcete mít. A tohoto plánu se držte.

Burton radí rozhodně si ponechat kancelářské koutky a menší křesla, která lze vždy snadno nechat přečalounit, pokud změníte styl nebo barvy. Designéři radí nechat si i rozkládací pohovky, protože jsou multifunkční, a to se hodí vždy. Podle nich mohou zůstat i vintage a starožitné předměty, které jsou obvykle dobře vyrobené a vysoce kvalitní.

A co tedy vyhodit? Designéři doslova nesnáší velká zábavní centra, pamatujete jistě na dobu, kdy byla populární tzv. domácí kina, která zabrala půl obývacího pokoje. Dnes jsou zastaralá a ošklivá a prostorově nevyhovující.

Burton radí, abyste nehromadili velké kusy nábytku, především tedy skříně. Úložné prostory lze přeci vyřešit i jinými způsoby než stěnou z velkých skříní. O obývákových stěnách ani nemluvě. Raději si ve svém stylu vyberte menší kusy nábytku, které snadno rozmístíte po bytě či domě. Pracovat lze i s vestavěnými skříněmi, které jsou mnohdy prakticky neviditelné.

A nepřehánějte to ani s bytovými doplňky a dekoracemi. Jejich velké množství doslova vytváří ve vašich místnostech chaos. Dále čtěte: Koloniální styl bydlení. Vyberte si jednu zemi nebo oblast, kterou se budete inspirovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47