Nejčastější chyby, kvůli kterým ničíte svou lednici

 Technika 
11. ledna 2020 10:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbytečné zírání do ledničky je jedním z nejčastějších nešvarů Depositphotos
I když se to možná nezdá, tak největším požíračem elektrické energie je lednička. Ta totiž jede 24 hodin denně. Pokud chcete snížit výdaje za spotřebovanou energii, poradíme vám, co nedělat a hlavně, jak zvýšit životnost vaší ledničky.

Zná to asi každý. Přijdete k lednici, otevřete ji a koukáte, co byste si tak vzali. A takto to děláte i několikrát denně. A to je také jeden z mnoha zlozvyků, který neprospívá ani vaší chladničce, ani peněžence. Ale to se dá všechno změnit. S našimi radami určitě ušetříte. 

Zbytečně netopte

Většina ledniček už spadá do energetické třídy A+ či dokonce A++. Tuto spotřebu však můžete v mnohém ovlivnit teplotou v místnosti, kde máte lednici umístěnou. Čím je vyšší, tím samozřejmě musí lednice vynaložit více energie, aby dokázala ochladit interiér na zvolenou teplotu. Obecně platí, že všechny domácí spotřebiče by měly být v místnostech, kde je teplota mezi 15 a 25 stupni Celsia. Kromě toho by lednice neměla být v sousedství s troubou, sporákem či radiátorem. 

Přílišné chlazení

To, co lednici dále neprospívá, jsou příliš nízko nastavené teploty. Čím nižší teplota je v chladničce nastavena, tím častěji musí spínat kompresor. A to znamená i vyšší spotřebu energie a také hlučnost. 

Otevírání bez madel

Pokud lednici otevíráte tak, že ji chytnete za bok místo za madlo, děláte další chybu. Tímto způsobem totiž můžete snadno poškodit těsnění dveří, které by mělo za následek zbytečný únik energie a tím i vyšší spotřebu. Lednici tedy vždy otevírejte zásadně pomocí madla.

Ani moc, ani málo

To je zlaté pravidlo, kterým byste se měli řídit v případě, kdy plníte lednici. V ní by totiž nemělo být příliš mnoho potravin, ale zase ani příliš málo. Přeplněná lednice zabraňuje proudění vzduchu, naopad v prázdné lednici se zase vzduch kumuluje a při každém otevření dveří jenom zbytečně uteče ven. Potraviny proto rovnoměrně rozmístěte vždy po celé ploše lednice. Ovšem pozor, zbytečně lednici neplňte potravinami, které do ní ve skutečnosti nepatří. Které to jsou, jsme psali zde.

Bez doteku

Při skládání potravin do lednice dbejte na to, aby se nedotýkaly zadní stěny chladničky. Jinak hrozí, že vám kousek obalu zůstane přimrzlý ke stěně a při odmrazování by mohl ucpat odvodňovací kanálek. Volání servisu a mastný účet za opravu by vás brzy neminul. Odvodňovací kanálek byste navíc měli pravidelně čistit, a to alespoň 2x ročně. 

Luxujte lednici

Tím se myslí ne ji pravidelně vyjídat, ale opravdu vzít vysavač a několikrát vysát její zadní stranu. To se týká modelů, které mají kondenzátor na zadní straně. Současně také vyčistěte i odpařovací nádobku, která bývá umístěna nad kompresorem. Budete se divit, jak bývá tato nádobka často zanesená a hlavně zapáchající. 

Odmrazujte

Některé typy lednic je potřeba odmrazovat, a to i takové, které jsou vybaveny funkcí NoFrost. Podívejte se proto, zda máte toto doporučení i vy v manuálu lednice. Při této činnosti je dobré mít po ruce obyčejnou škrabku na led, kterou používáte na okno auta.  Díky ní odstraníte případnou námrazu bez rizika poškození chladničky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47