Pergolu lze využívat i v zimě, stačí ji vybavit vhodnou technologií. Jaké jsou možnosti?

 Exterier 
23. listopadu 2018 06:45 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Venkovní posezení s přáteli v zimě má své kouzlo Shutterstock
Pergola je skvelé místo k posezení, kde načerpáte novou energii. Jenže většina lidí ji využívá jen omezeně, a to od jara do léta. Přitom i na podzim nebo v zimě zde můžete trávit svůj čas. Musíte ale pergolu správně vybavit.

Je jedno, zda na pergole sedíte rádi sami třeba u dobrého nápoje, nebo zda tu raději trávíte chvíle ve společnosti přátel. Pokud budete chtít pergolu využívat celoročně, je třeba se na to připravit. Od posezení pod pergolou v zimě lidi většinou odradí chlad. Jenže to je problém, který se dá poměrně snadno vyřešit. Stačí si pořídit vhodné topidlo.

Venkovní topidla mohou být různá a každému bude vyhovovat něco jiného. Všechny typy mívají nastavitelný výkon, díky tomu se vždy postarají o ideální teplotu a zpříjemní vám chvíle strávené venku v mrazivém počasí.

Typy venkovních topidel

Venkovní topidla mohou být poháněna elektrickým proudem nebo spalováním hořlavých plynů či nafty. Druh paliva je důležitý, zejména pokud vybíráte zahradní topidlo k častému vysedávání na terase, kdy se topení může stát poměrně drahou záležitostí.

Plynové zahradní topidlo

Jde o nejrozšířenější typ topidla. Ohřívá vzduch proudící kolem hořáku a vyzařuje ho do svého okolí. Jako palivo se nejčastěji používá propan butan, který bývá k dostání ve 2kg, 5kg nebo 10kg lahvích. Plynové topidlo na terasu může být vybaveno regulátorem, díky kterému si nastavíte teplotu podle vašich potřeb.

Výhodou plynového topidla je, že má vysoký výkon a lze jej umístit takřka kdekoliv. Jedinou podmínkou je zajištění přísunu čerstvého vzduchu, což v případě pergoly není problém (hoření spotřebovává kyslík a v krajním případě hrozí riziko udušení). Na druhou stranu musíte počítat s tím, že bude nutné pravidelně měnit zásobník s plynem.

Elektrická venkovní topidla

Elektrická venkovní topidla používají k ohřívání vzduchu elektrickou topnou spirálu nebo topný článek, od kterých je teplý vzduch ventilován dále do prostoru. Pro ohřev vzduchu je nezbytné jejich zapojení do elektrické sítě. Elektrická venkovní topidla mívají několik stupňů nastavení výkonu.

Mezi havní výhody tohoto typu topení patří jejich takřka bezúdržbovost. Topidla také mají snadno nastavitelnou teplotu a nedochází k hoření, ale jen k žhavení. Dobré je i to, že venkovní elektrické topení lze díky zabudovanému ventilátoru použít také jako zcela obyčejný větrák například během horkých letních měsíců. Nevýhodou je, že tato topidla vyžadují zapojení do elektrické zásuvky a také to, že jejich provoz je poměrně nákladný.

Infra venkovní topidla

Venkovní infrazářič ohřívá okolní vzduch tím, že vyzařuje infračervené paprsky. Jelikož bývá napájen z elektrické zásuvky, stupeň výkonu u něj nastavíte pouhým stiskem tlačítka. Výhodou je také možnost nasměrovat venkovní infrazářič do konkrétního prostoru.

Pozitivní stránkou infra topidel je, že je stačí zapojit do zásuvky. Umožňují také nastavení směru vyzařování. Kromě toho, že vám poslouží k vytopení pergoly, je můžete snadno sbalit do běžného zavazadla a vyrazit s nimi třeba pod stan. Je ale třeba počítat s tím, že tato topidla mají nižší výkon.

Naftová venkovní topidla

Naftová venkovní topidla ohřívají vzduch proudící kolem hořáku a ventilují jej do okolí. Pro svůj vysoký výkon a hlavně velkou spotřebu paliva se však více než k vytápění pergoly hodí například na stavby a jiná venkovní pracoviště.

Na co se při výběru zaměřit

Ať už si vyberete jakékoliv zahradní topidlo, vždy se zaměřte na topný výkon a spotřebu energií, od které se odvíjí cena provozu.

Topný výkon

Topný výkon se uvádí v kilowattech (kW) a závisí na něm rychlost ohřevu vzduchu a velikost prostoru, který je zahradní topidlo schopno vyhřát. Obecně platí, že čím vyšší topný výkon, tím vyšší spotřeba paliva/elektřiny.

Provozní náklady

Spotřeba plynu je u plynových topidel udávána v kilogramech na hodinu (kg/hod), naftové venkovní topidlo mívá spotřebu v litrech na hodinu (l/hod) a u elektrických zařízení se spotřeba uvádí v kilowattech na hodinu (kWh).

Příkon neznamená reálnou, nýbrž maximální spotřebu. Spotřeba elektrických topidel s nastavitelným výkonem vždy odpovídá nastavenému stupni výkonu.

Pár dobrých rad

  • Pro vyhřívání průměrné terasy postačí zahradní topidlo s výkonem 2 – 7 kW.
  • Pro vyhřívání větších ploch je lepší sáhnout po topidle s výkonem 13 - 20 kW.
  • Pokud chcete zařízení s dlouhou výdrží, je lepší pořídit voděodolné či nerezové zahradní topidlo.
  • O výhodách zastřešených pergol jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod