Ušít lůžkoviny dokáže i naprostý začátečník. Návod na výrobu vlastního povlečení

 Tipy a inspirace 
21. listopadu 2018 18:31 / Martina Langová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Ulehněte do vlastnoručně vyrobených lůžkovin Shutterstock
Ložnice je místem, kde nám musí být za každou cenu dobře. Je to místnost, kde odpočíváme a nabíráme síly na nový den. Ložnice musí ladit se stylem, který je nám blízký. Pokud neseženete ty správné doplňky, vyrobte si je!

Lůžkoviny musejí být hlavně praktické, protože je budeme často vyměňovat a prát. Pustíte-li se do vlastní výroby prostěradel i povlaků, pak myslete hlavně na funkčnost. Nejlepším materiálem je bavlna, ale volit můžete i samet, satén nebo krep.

Snadná prostěradla

Ušít lůžkoviny dokáže i naprostý začátečník, který si právě pořídil šicí stroj. Není na tom vůbec nic náročného. Většinou se přišívají jen rovné kusy látky k sobě. Jediné, co je třeba mít, je smysl pro pořádek a pečlivost, aby všechny strany byly stejně dlouhé.

Pro začátek se můžete pustit do šití rovných prostěradel, což je vlastně jen olemovaný kus látky. Jde však o velmi praktický kus do ložnice, který můžete využít mnoha způsoby. Třeba i jako přehoz, když potřebujete rychle zakrýt neustlanou postel. A jak ušít prostěradlo, aby pasovalo přesně na naši postel?

Při propočítávání množství látky přidejte k délce matrace její dvojnásobnou výšku a půl metru navíc na zahrnutí na obou koncích. Na šírku pak přidejte k šířce matrace její dvojnásobnou výšku a navíc ještě dalších 50 centimetrů.

Elastické prostěradlo

Není složitým výrobkem, ale vyžaduje již více úsilí. Elastické prostěradlo zakryje matraci velmi úhledně a celou úpravu postele zjednoduší. Materiálu budete pochopitelně potřebovat více a ještě budete muset přikoupit širší dlouhou gumu na provlečení kolem celého obvodu prostěradla. A nakonec ji i ručně přišít. Je to sice pracnější, ale stojí to za to.

Povlaky na polštáře

Nejjednodušší typ povlaku na polštář je šitý z přeložené délky látky se záložkami přeloženými přes sebe na vnitřní straně, které chlopněmi přidržuje vložený polštář. Tento typ povlaku můžete zhotovit prakticky z jakéhokoliv materiálu, i když bavlna se opět jeví jako nejvhodnější. Jednobarevné látky pak můžete oživit stužkovými lemy, aplikacemi nebo výšivkami.

Na vlastnoručně vyrobené povlaky můžete použít i nažehlovací aplikace a udělat si tedy vlastní povlak přesně podle svého gusta. Co se týče materiálu, zde změřte délku polštáře, zdvojnásobte míry a přidejte dvacet centimetrů na chlopeň a obrubu. Změřte šířku a připočítejte další tři centimetry na švy. Ovšem pozor na barvy, ať je nepřekombinujete.

Zabalení přikrývky

A nakonec bude potřeba vyrobit i povlak na přikrývku. Zde využijete s největší pravděpodobností materiál, který byl použit na povlak na polštář. Můžete si však vyrobit i povlak ze dvou materiálů – teplý (například semiš) a studený (satén). Pak se přikryjete vždy tou stranou, na kterou máte zrovna více náladu. A co bude potřeba na materiál? U přikrývky dlouhé dva metry (standardní délka) přidejte 7 cm na záložky a švy. Na šířku pak přidejte jen 4 cm.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve