Jak vybrat správný odpadkový koš?

 Interier 
19. února 2018 14:30 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nádoba na odpadky může být elegantním designovým prvkem Pinterest
Odpadkové koše už dávno nejsou prosté nádoby, jejichž jedinou funkcí je zabránit tomu, aby nás zaplavily odpadky. V domácnosti mnohdy plní i designovou funkci. Jak si vybrat správně?

Některé koše se otevírají samy

Odpadkové koše, které nejčastěji pořizujeme do domácností či kanceláří, mají výklopné víko, které zabraňuje šíření nepříjemných pachů.

Některé koše se otevírají ručně nebo pomocí pedálu, jiné se samy otevřou a po určité době zase zavřou díky senzoru, který ve své blízkosti zaregistruje pohyb.

Koš z nerezu do moderní kuchyně či koupelny sedí

V domácnostech, které dbají na ekologii, najde uplatnění koš s několika vnitřními koši či boxy, kam se tříděný odpad snadno rozdělí.

I když budeme odpadkový koš vybírat především podle objemu a rozměrů, nesmíme zapomenout na vzhled. Koš z ušlechtilého nerezu nebude v moderní kuchyni nebo koupelně působit jako něco, co musíme někam schovat.

Kromě designu rozhoduje i to, kam koš postavíme

V kanceláři dobře poslouží i levnější   jednoduchý koš. Když bojujete s malým prostorem v miniaturní kuchyňce nebo koupelně, vyberte si jeden z menších odpadkových košů.

Do početné rodiny, kde žijí více než čtyři členové a kde se často schází návštěvy, se hodí koš o objemu 45 až 60 litrů. Středně velké rodině poslouží i koš o obejmu 25 až 40 litrů. Pokud žijete sami, postačí vám koš o objemu tři až deset litrů.

Koš umístit volně nebo ho raději ukrýt?

Volně stojící koše můžete umístit někam ke kuchyňské lince. Budou na očích, a proto se soustřeďte na design koše. Nebojte se výraznějších barev, které dodají odpadkovému koši na zajímavosti.

I tvar může být různý, například oválný, kulatý, obdélníkový či třeba rohový. Rohové odpadkové koše představují praktickou variantu, která šetří místo.

Vestavěný koš se hodí na tříděný odpad

Výhodou vestavěných košů je zase to, že se nemusíte tak soustředit na to, jak vypadají. Podstatná je hlavně funkčnost. Ideální jsou ke třídění odpadu. Tři koše vedle sebe v místnosti totiž dobře nevypadají.

Odpadkový koš není jediným, který v domácnosti potřebujeme. Nutností je také koš na prádlo. Jak si ho vybrat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47