Hledáte inspiraci pro vaše bydlení? Zkuste styl Shabby Chic

 Interier 
28. února 2018 13:07 / Jan Novák
  0
📷
1 fotografie v galerii
Promění opotřebované předměty, které už dosloužily, na znovu užitečné Internet
Hledáte novou inspiraci pro vzhled vašeho obydlí? Možná vás osloví styl Shabby Chic, který ze starých věcí dělá nové, je elegantní a budete se v něm cítit příjemně.

Styl Shabby Chic má příjemnou vlastnost v tom, že není nákladný. Naopak, díky němu využijete i ty věci, které byste jinak už dávno vyhodili. Jinými slovy, Shabby Chic si libuje v jakési "údržbové neúdržbě“.

Shabby Chic vznikl ve Velké Británii v osmdesátých letech 20. století, přičemž za zakladatelku je považována designérka Rachel Ashwellová. Velkou popularitu si získal v 90. letech v USA, kde byl hodně ovlivněn středomořskou kulturou Toskánska, Provence a Řecka.

Shabby Chic navozuje dojem rustikality

Charakteristické jsou pro něj prvky, které odkazují na různé historické a romantické styly. Nábytek Shabby Chic má uměle vytvořený opotřebený vzhled, navozující dojem rustikality.

Kromě solitérních kousků nábytku a četných dekorací především s květinovým motivem (například tapety či keramické obklady a dlažba) si Shabby Chic libuje v pastelových barvách, nejčastěji v odstínech růžové, tyrkysové, bledě modré, fialové a žluté. Ty se obvykle kombinují s jemnými šedými, béžovými nebo smetanovými tóny.

Využijete židli po babičce i stůl z bazaru

Nábytek ve stylu Shabby Chic by měl být většinou bílý až krémový a jeho linie by měly být spíše oblé. Židle a pohovky jsou nadměrně velké, protože jejich hlavním kritériem je pohodlnost.

V interiéru ve stylu Shabby Chic můžete dát dohromady židli po babičce, stůl z bazaru i nový nábytek, který by ale měl mít znaky opotřebení, jako jsou třeba oloupaný nebo popraskaný lak, neošetřené dřevo, zrezlý kov a odřené rohy.

Všechno musí vypadat opotřebovaně

Starodávně musí vypadat i textilie a čalounění. Závěsy, záclony, polštáře a ubrusy by měly být převážně ze lněných látek. Čalounění na nábytku prostě musí vypadat opotřebovaně, musí být vybledlé, ale zároveň by mělo lákat k příjemně měkkému posezení.

Povlaky na polštářích mohou být mírně pomačkané, podobně by měly vypadat i další dekorační látky. U nových textilií docílíte jakési iluze „starodávnosti“ tak, že je namočíte do vody obarvené černým čajem.

Stylem Shabby Chic nikoho neurazíte a nic s ním nezkazíte. Můžete ho bez obav kombinovat se stylem venkovským, středomořským, ale třeba i se stylem skandinávským. Pokud jste ale naladění úplně jinak, zkuste třeba styl Wabi Sabi, o kterém jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve