Wabi Sabi, styl pro ty, kteří chtějí mít doma něco originálního

 Tipy a inspirace 
25. února 2018 12:10 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyznává jednoduchost, minimum dekorací i nábytku Internet
Nebaví vás sériově vyráběný nábytek nebo doplňky interiéru a chcete mít doma něco výjimečného? Možná by vás mohl oslovit styl Wabi Sabi, který pochází z Asie.

Krásu hledá v nedokonalosti

Tohle prastaré japonské umění vyznává jednoduchý a intuitivní způsob života, který klade důraz na nalezení krásy v nedokonalosti a přijetí přirozeného cyklu růstu a rozpadu. Vztahem člověka a přírody se zabývá i stavební biologie, o které jsme psali zde.

Wabi Sabi se řídí třemi základními principy: nic netrvá, nic není dokončeno a nic není dokonalé. Tenhle styl si opravdu nepotrpí na zdobnost, takže tady nehledejte složité vzory či struktury.

Wabi Sabi nás vrací k přírodním tvarům

Návrat k učení Wabi Sabi si v interiéru současnosti vybírá především hladké a lesklé materiály. Namísto dokonalé formy se hojně využívají přírodní tvary, asymetrie, nepravidelnost a mírnost v používání ostrých linií.

Jako stavební materiál je maximálně adekvátní pohledový beton. Jednoduchý je i samotný koncept, minimum dekorací a na naprosté minimum se dostalo i zařízení interiéru nábytkem. Exteriér a interiér není jasně definován a převládá hlavně otevřený prostor.

Kořeny má v místní japonské kultuře

Wabi Sabi má své kořeny v místní japonské kultuře. Její barvy vytvářejí světlo, mír a harmonii. Wabi znamená přírodní jednoduchost, čistotu a eleganci. Sabi představuje klidnou krásu jako objekt, který časem získá patinu.

Styl Wabi Sabi zatím u nás není příliš známý a rozšířený, skoro by se dalo říci, že v našich zeměpisných šířkách a délkách teprve čeká na své objevení. Jestli vás oslovil, nebojte se stát jeho průkopníky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47