Kam a jak do malého bytu umístit kolo, aby nepřekáželo?

 Tipy a inspirace 
21. února 2018 09:49 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Variant, jak umístit kolo v bytě, je několik Pixabay
Mnoho lidí si vystačí s malým bytem. Chtějí žít ekologicky a rádi jezdí do školy nebo do zaměstnání na kole. Jak skloubit příjemné s užitečným a nezaplnit byt velkým kolem? O tom bude tento článek.

Řešení problému s umístěním kola do malého bytu jsou pochopitelně různá. Záleží na konkrétních požadavcích a na bicyklu, který vlastníte. Jestliže jste na vážkách a uvažujete o koupi městského kola, pak by mohlo být řešením kolo skládací, se kterým se dostanete i do dopravních prostředků.

Pokud jste vyznavači klasiky, budete potřebovat do bytu vhodný stojan nebo háky. Malý byt je výzvou pro uskladnění i mnoha jiných předmětů. Zajímavé tipy pro boty si můžete přečíst v článku zde.

Skládací městské kolo

Na trhu je řada skládacích kol, která mají různý původ. Staré české Esky sice nebyly špatné, ale moderní renomovaní výrobci poskytují mnohem větší výhody. Jejich kola jsou lehká a tak skladná, že s nimi bez problémů nastoupíte i do dopravních prostředků bez toho, že by po vás někdo chtěl platit cokoliv navíc.

Existuje samozřejmě řada možností. Lze si koupit skládačku z Číny za pár tisíc. Nebo něco v podobné kvalitě a použité. A potom jsou samozřejmě kola renomovaných výrobců, protože skládací kola mají zrovna velký boom. Ceny nebývají proto nízké. Začínají na nějakých 11 – 12 tisících a končí kdekoliv výše.

Zvláštní kapitolu tvoří skládačka jednoho britského výrobce, která se prakticky v nezměněné podobě vyrábí už třicet let. Stojí hodně přes dvacet tisíc, ale je prý nezničitelná. Ve složeném stavu zabírá jen 585 × 565 × 270 milimetrů. Její váha je někde kolem 12 kg, ale velmi dobře se nese. Složená či rozložená je asi za 10 vteřin.

Její uživatelé jsou spokojeni především se snadnou transportovatelností, s rychlostí manipulace, s kvalitou provedení a s různými vychytávkami. Znalci doporučují variantu s šestistupňovou převodovkou. Jedinou nevýhodou jsou malá kola a horší provoz na nerovných površích. Na městský asfalt toto kolo prý nemá chybu. Je jasné, že do malého bytu by se takové kolo snadno umístilo.

Umisťujeme klasické kolo

Jestliže potřebujeme umístit do malého bytu kolo klasických rozměrů, musíme zvážit možnosti a proporce bytu. V zásadě existuje čtvero řešení, které se liší podle toho, zda je kolo zavěšeno na zeď (bokem nebo za ráfek), jestli je zavěšeno ke stropu, nebo jestli máte na kolo samostatný stojan.

Držák na strop

Nejvíce oceníte držáky na strop v malých bytech s vyššími stropy. Ale i v panelákových garsoniérách má toto řešení svůj velký půvab. Pod kolo totiž umístíte ještě i nějaký ten nábytek, skříňky a další věci. Vhodný držák si samozřejmě můžete koupit.

Jen dbejte na správnou montáž. Hmoždinky musí opravdu dobře držet a raději vše dobře vyzkoušejte. Je třeba si uvědomit, že případné vytrhnutí hmoždinek by znamenalo úraz osoby stojící pod konstrukcí. V případě malých dětí by mohlo jít o velmi vážnou i fatální situaci. Místa, kde se držáky dotýkají rámu kola, by měla být polstrovaná.

Držák na zeď

Jednou variantou je, že kolo visí na zdi jako obraz. Držáky jsou vlastně konzole, na které kolo zavěsíte. Délka konzole tvoří odstup od stěny, takže se kolo vejde ke stěně i s řídítky. Výhodou tohoto řešení je, že je kolo v dostupnější výšce. Můžete ho často sundat bez vystupování po žebříčku. Hmoždinky nejsou zatěžovány přímým tahem, takže jejich nosnost bývá dostačující. I zde je ale třeba dbát na správnou konstrukci.

Kolo na zdi svisle

Další možností je pověsit kolo na zeď svisle. Visí vlastně za ráfek předního kola. Jde o velmi výhodnou polohu, kdy nepotřebujete příliš dlouhou stěnu, ale umístíte i velké kolo tak, aby nezabíralo mnoho drahocenného místa.

Samostatný stojan

Jednoznačnou výhodou je možnost umístění kamkoliv do prostoru. Stojany mohou být i pro dvě kola, čímž se dále šetří místo. Stojan sám ale potřebuje nějaký prostor, takže ve výsledku pro některé situace nemusí jít o velkou výhodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve