Jak správně sedět při práci s notebookem a jak si nastavit display?

 Technika 
23. února 2018 15:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sezení s notebookem v posteli nebo na gauči je typické Pexels
Mnoho z nás má doma místo klasického stolního počítače notebook. Je menší, skladnější, stále v pohotovosti, přenosný a lehký. Ovšem oproti velkému stolnímu počítači má jednu obrovskou nevýhodu: nemusíte s ním sedět u stolu. Tím si ovšem koledujete o velké zdravotní problémy.

Přijít z práce nebo ze školy, sednout si na gauč a na kolena si dát notebook. Pohodlné, že? Možná ze začátku, ale časem se špatné sezení, sklon hlavy a nevhodná vzdálenost od monitoru začne projevovat na vašem zdraví. Zastavte to, dokud je čas.

Jak správně sedět

Nejdůležitější je správně sedět, a to ve vzpřímené poloze nebo v poloze s opřenými zády. Tak jako tak byste měli mít záda podepřená jak ve spodní, tak v horní části. Ruce mají být položeny volně a neměli byste mít potřebu je vytahovat dopředu za klávesnicí. Lokty jsou ve správné poloze podél těla a předloktí ve vodorovné poloze. Ramena mějte uvolněná, zápěstí opřená.

Nejlepší je sedět s notebookem při každodenním používání u stolu, stejně jako kdybyste pracovali na klasickém stolním počítači. Nejvhodnější je tudíž sedět na polohovatelné židli, jejímuž správnému nastavení byste také měli věnovat nějaký ten čas. Jak správně sedět a nastavit polohovatelnou židli se dočtete zde. Brát si notebook na klín nebo do postele byste měli opravdu jen ve výjimečných situacích.

Vzdálenost od displeje

Správná vzdálenost displeje od obličeje je zhruba na délku jedné ruky. Je však pravda, že některé menší displeje budete potřebovat mít blíž a naopak větší displej vám bude stačit i o kousek dál. Zkrátka si nastavte displej tak daleko, abyste neměli potřebu se kvůli špatně nastavené vzdálenosti hrbit či předklánět a uchylovat se tak k nepřirozené poloze.

Správnou výšku displeje poznáte tak, že jeho horní hrana bude zhruba tak vysoko, jako vaše oči. Víko si ohněte tak, aby byla plocha obrazovky mírně zakloněná.

Nastavení proti bolesti očí

Rovněž je ale pro vaše oči důležité nastavit si správně jas, kontrast a vyvážení barev. Vhodné nastavení poznáte tak, že pohled na obrazovku pro vás bude přirozený, nebudete cítit nepříjemný tlak v očích, nebudete muset oči přivírat či se snažit doostřovat. Pravidelně měňte jas obrazovky v závislosti na množství světla – v úplné tmě vás budou oči z plného jasu bolet a po chvíli se dostaví i bolest hlavy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47