Objevte zázračné účinky piva v domácnosti

 Tipy a inspirace 
02. října 2019 11:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Víte, že je pivo skvělým čističem měděného nádobí?  Depositphotos
Pivo nemusí nutně sloužit jenom k pití. Tušili jste, že tento oblíbený zlatavý nápoj je skvělým pomocníkem v domácnosti? Budete koukat, co všechno dovede.

Co Čech, to pivař - říká se v jednom přísloví. Mnozí lidé také tvrdí, že jsme jednička v jeho produkci. Pivo, pokud se to s ním nepřehání, má spoustu pozitivních vlastností pro tělo. A velkou oblibu si také získává v kosmetice. To, co už se však málo ví, je fakt, že tento chmelový mok je skvělým pomocníkem při úklidu v domácnosti. Pojďme se nyní podívat na jeho nejčastější použití.

Hrnce jako nové

Měděné nádobí je v poslední době velice trendy. Je však poměrně drahé. Aby dlouho dobře sloužilo, je vhodné o něj správně pečovat. Pokud přemýšlíte, jak takovému nádobí dodat jeho lesk z dob, kdy jste si ho kupovali, zkuste trik starých sládků, kteří takto leštili měděné kádě. Vezměte vychlazenou desítku, nalijte ji na hrnec, nechejte chvíli působit a pak doleštěte suchým hadříkem. Kromě mědi můžete pomocí piva vyleštit také ocelové šperky a další předměty.

Pomůže povolit šrouby

Nedaří se vám povolit šrouby, protože vám zrezly? Nalijte na ně trochu piva a nechte působit. Nasycený nápoj díky své kyselosti pomůže rez narušit a šroub potom půjde ven jako po másle.

Hnojivo pro trávník 

Tento trik si zkuste zapamatovat, až budete chtít po zimě oživit svůj trávník. Během zimy jej totiž často napadne plíseň sněžná nebo jiné houby, které na něm způsobí nevzhledné hnědé skvrny. Připravte si postřik piva s vodou, a to tak, že jej společně povaříte, aby se z něj vypařil alkohol. Pak už jen stačí aplikovat na postižené místo. Cukr, který je obsažený v pivě, je totiž dobrým hnojem a startérem pro trávník. Díky němu brzy získá svou krásně zelenou barvu.

Podpořte kompost

Pokud jste narazili doma na zvětralé pivo, tak jej zbytečně nevylévejte do záchodu. Použijte jej pro kompost. Díky tomu se uspíší jeho potřebná fermentace. Jen pozor, abyste to se zavodněním nepřehnali, pak byste museli přidat i další materiál, např. piliny. Vyhněte se i dalším chybám při kompostování, o kterých jsme psali zde.

Vrátí lesk nábytku

Je váš starý stolek zašedlý a bez lesku? Nalijte si trochu piva na hadřík a stolek či jiný kus dřevěného nábytku s ním vyleštěte. Bude vypadat jako nový.

Proti hmyzu

Mouchy a octomilky dokážou být pořádně otravné. Abyste předešli těmto nepříjemnostem, nalijte do sklenice pivo a zakryjte ho alobalem nebo potravinovou fólií. Nahoru udělejte malé díry. Otravný hmyz vůně piva přiláká, vleze dovnitř, ale už se nedostane ven. Podobný trik můžete použít i na vosy, kterým připravíte smrticí koktejl v podobě kelímku s pivem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?