Betonové stěrky vypadají v koupelně krásně. Pozor ale na nekvalitní materiál

 Interier 
04. března 2018 12:57 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stěrka do koupelny by měla být obzvláště kvalitní Shutterstock
Stěrky, které vytvářejí betonový efekt, jsou v posledních letech velmi módní. Objevují se v nejrůznějších částech bytu. Pokud si ale hodláte pořídit betonovou stěrku do koupelny, měli byste se mít obzvláště na pozoru. Není totiž stěrka jako stěrka a pokud použijete špatný materiál, zbudou vám jen oči pro pláč.

Na kvalitě záleží vždy, u betonové stěrky do koupelny to platí dvojnásob. Pokud tedy budete vybírat stěrku do koupelny, rozhodně nehleďte jen na design, ale i na to, aby byla funkční a praktická.

Pozor na cement

Velká část stěrek nabízených na českém trhu je vyrobena z materiálu, který obsahuje cement a před vodou je chrání pouze slabá vrstva laku. A to je kámen úrazu. Pokud takovou stěrku použijete do vaší koupelny, budete se z ní radovat jen opravdu chvíli. Vlhké prostředí se na takové stěrce velmi rychle negativně podepíše. Zalakovaná plocha sice dokáže odolat krátkodobému působení vody, ale problém obvykle vzniká v místě napojení stěny na podlahu, nebo pokud stěrka praskne.

Žádný těsnící tmel nefunguje věčně a ve chvíli, kdy tmel přestane držet, začne voda vzlínat pod zalakovanou vrstvu. Vznikají tak mokré mapy a v další fázi se pak vytvoří i jakési puchýřky, které následně odpadnou. A je po parádě. Materiály obsahující cement nejenže sají vodu, ale jsou také křehké. Proto na povrchu často vznikají prasklinky, do kterých snadno zatéká voda. A neštěstí je na světě.

Vsaďte raději na epoxid

Do mokrých postor je tak nutné vždy používat stěrky na bázi epoxidu nbo polyuretanu. Jde o hmoty, které vodu nesají, a pokud se jejich povrch lakuje, tak jen kvůli zlepšení čistitelnosti, nikoliv proto, aby lak ochránil stěrku před vodou. Odborníci proto radí rozhodně vsadit na kvalitu. Pokud totiž stavebník použije nevhodnou cementovou stěrku, následná oprava koupelny se mnohonásobně prodraží.

Cementovou stěrku je lepší použít v suchém prostředí. Je vhodná například na podlahy, schody i povrch nábytkových dvířek. Některé typy lze dokonce aplikovat i rovnou na staré betonové podlahy nebo dlažbu. Stěrku můžete použít i pro finální úpravu povrchu krbu. Vlhkým prostředím je ale lepší se raději vyhnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve