Snadné řešení, jak si v malém bytě zajistit soukromí i bez stavebních úprav

 Interier 
01. března 2018 15:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zástěnou lze oddělit i předsíň od obýváku Pinterest
Pokud máte malý byt a přemýšlíte, jak od sebe opticky oddělit prostor, aniž byste se museli pouštět do náročných stavebních úprav, existuje jednoduché a elegantní řešení. Pořiďte si domů zástěnu. Bude plnit nejen praktickou roli, kdy vám poskytne alespoň trochu soukromí, ale zároveň získáte do bytu zajímavý dekorační prvek.

Zástěna je skutečně velmi chytrý pomocník do každého malého bytu. To ale neznamená, že si ji nemůžete pořídit i do bytu většího. Zástěny lze pořídit z nejrůznějších materiálů - oblíbené jsou například ze dřeva nebo takzvaného papírového provázku. Pokud vám nechybí fantazie a trocha zručnosti, můžete si zástěnu vyrobit i sami, třeba z bambusových tyčí.

Kde se zástěna hodí

Podle toho, jakou zástěnu zvolíte, můžete si ji pořídit do staršího i moderního bytu. V malých bytech si lidé pomocí zástěny oddělují například spací část od obývací, zajímavě vypadá i rozdělení kuchyňského koutu od obýváku. V některých bytech prakticky chybí předsíň a člověk se vstupními dveřmi dostane rovnou do pokoje. I v takovém případě vykoná zástěna skvělou službu. O tom, jak si v malém bytě poradit s nedostatkem místa, jsme psali zde.

Ve větších bytech pak můžete zástěnu použít třeba v ložnici a oddělit tak spací část od šatny. Někdo zase zástěnu použije jen jako dekoraci a prosvětlení bytu. Každopádně je vždy dobré sladit vzhled zástěny s ostatním vybavením bytu.

Řešení bez stavebních úprav

Největší výhodou zástěny je fakt, že si ji můžete bez obav ze stavebního ruchu pořídit i do hotového bytu. Pokud se zkrátka postupem času rozhodnete, že byste ve svém bytě ocenili nějaký předěl, žádný velký stavební zásah vám nehrozí.

Zástěny navíc nemusejí být hned od podlahy po strop či s posuvnými dveřmi. Dobře vypadají i polostěny. Mohou mít různé podoby. Někomu padne do oka třeba rámová konstrukce s výplní, jiný dá přednost zástěně, která připomíná velký truhlík na květiny, ze kterého "vyrůstají" nejrůznější větve či různě tvarované tyče.

Nenechejte se odradit

Přesto, že zástěny (či jejich jednodušší obdoba - paravány) si získaly velký respekt i u mnohých bytových architektů, může se vám stát, že když se po tomto bytovém doplňku zeptáte v obchodě, někteří prodavači nebudou tušit, co po nich chcete.

Nesmíte se ale nechat odradit. Pokud neuspějete v kamenném obchodě, vyzkoušejte internet. Tam podobných výrobků seženete nebřeberné množství. Vybrat by si měl každý. A pokud vám nechybí fantazie a špetka šikovnosti, dokážete si zajímavou zástěnu vyrobit i sami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47