Jak pečovat o litinové nádobí? Na toto téma stále koluje mnoho mýtů a polopravd

 Interier 
08. března 2018 14:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o litinové nádobí je jednoduchá, má ale svá pravidla Shutterstock
Ne každé litinové nádobí má smaltovanou povrchovou úpravu a vyžaduje tak speciální péči. I když se trend litinového nádobí opět vrací do módy, stále koluje kolem péče o pánve a hrnce z čisté litiny mnoho polopravd a mýtů.

U litinového nádobí bez povrchové úpravy rozhodně platí, že kdo se naučí o tyto výrobky správně pečovat, tomu bude nádobí perfektně a hlavně dlouho skvěle sloužit. O litinovém nádobí jsme blíže psali zde.

Příprava před první použitím

Pokud jste si litinové nádobí teprve teď pořídili a je zcela nové, měli byste ho před prvním použitím pečlivě omýt v čisté, horké vodě. Nepoužívejte žádné saponáty ani hrubé mycí nástroje, například drátěnku. Ideálním náčiním je měkký kartáč na nádobí či jemná houbička.

Řádně omyté nádobí okamžitě dobře vysušte. Vnitřní povrch nádobí poté důkladně potřete rostlinným olejem bez přidaných solí. Můžete použít například tuhý rostlinný olej, který rozmažete po vnitřní straně nádobí. Můžete ale použít i sádlo. Tuk nechte prohřát a přebytek slijete.

Pro dosažení ideálního efektu je možné postup opakovat 2x -3x před prvním použitím. Správně připravené litinové nádobí je dokonale nepřilnavé.

Nakonec stačí vytřít nádobí papírovou utěrkou. Stále by mělo být mírně mastné – tím se stává nepřilnavým a je zabráněno tvorbě rzi.

Použití litinového nádobí

Litina je velmi odolným materiálem. Je proto možné používat kovové kuchyňské náčiní bez obav z poškození povrchu.

Přírodní litina také snese velmi vysoké teploty, je proto možné používat ji na otevřeném ohni. Před použitím je doporučeno předehřát nádobí v troubě. Ohřívejte jej pomalu asi minutu a půl.

Neumisťujte litinové nádobí na již rozpálenou plotnu. V případě prudké změny teplot může dojít k narušení struktury (až praskání) materiálu.

Čištění a skladování litinového nádobí

Přírodní litina je porézní materiál, který může podléhat korozi. K jejímu čištění nepoužívejte žádné chemické prostředky (saponáty, mycí prášek, ...), ani hrubé nástroje. Po použití obvykle stačí litinové nádobí vytřít papírovou utěrkou, případně omýt v čisté horké vodě pomocí jemného kartáče či měkké houbičky.

Nemyjte litinové nádobí v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobují povrchovou korozi litinového nádobí.

Pokud nádobí z čisté litiny používáte zřídka, je vhodné jej konzervovat pomocí oleje. Je třeba jej skladovat v suchém a teplém prostředí. V případě, že se na nádobí objeví vrstvička rzi, jde o znamení špatně ošetřeného povrchu.

Nejde o závadu, ani škodlivý jev. Rez stačí šetrně odstranit a pánev omýt a znovu důkladně vymazat olejem podle postupu výše.

Při dodržování těchto zásad vám bude litinové nádobí sloužit dokonale po mnoho desítek let. Ba co víc, častým užíváním se jeho vlastnosti budou ještě zlepšovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47