Tipy, jak si poradit s úzkou chodbou a předsíní

 Interier 
06. března 2018 12:19 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Malý prostor můžete opticky zvětšit, když víte, jak na to Shutterstock
Trápí vás malé vstupní prostory do domu či bytu? Pokaždé, když vejdete dovnitř, máte stísněný pocit? Pokud s tím dennodenně zápasíte i vy, nechte se inspirovat v následujícím článku.

Chodba i předsíň by měly být vzdušné, prostorné a naplněné příjemnou energií, jelikož jsou vstupní branou do vašeho domova. Udělat z nich přívětivé místo lze i tehdy, když nemáte k dispozici velký prostor.

Důležitá je hra barev

Hodně vám mohou pomoci použité barvy. Zádveří a vstupní prostory bývají často malé místnůstky s tmavými koutky. Černá, šedá, tmavě modrá či sytě hnědá se do nich nehodí - působí mdlým dojmem a opticky prostor zmenší.

Kromě tmavých barev se vyvarujte i opačného extrému v podobě křiklavých odstínů, jako je rudě červená, svítivě oranžová či křiklavě zelená. Bijí do očí tak, že člověka z nich může rozbolet hlava.

Volte raději světlejší, tlumené a teplé barvy. Vhodná je například meruňková, levandulová, světle zelená, světle modrá, světle hnědá či lososová. Doporučuje se také vymalovat jen jednu stranu chodby a protější zeď nechat bílou.

Zapomeňte na výrazné tapety a robustní skříně

Do předsíně a chodby se nehodí ani tapety s výraznými vzory. Pokud si přejete nějaké zdobení, pak existují samolepky na zeď. Volte ale opravdu decentní vzory.

Nehodí se také staré velké almary z tmavého dřeva. Pokud máte prostor na skříň, volte vestavěnou (psali jsme o ní v tomto článku) nebo elegantní menší skříň ze světlého dřeva. Pokud ji doplníte komodou či stolkem pod zrcadlo, vyberte vše v jedné barvě.

Pokud si nemůžete dovolit skříň, zvažte pořízení závěsných skříněk u stropu s otevíráním směrem nahoru. Pod ně pak snadno dáte věšáky. Další možností je instalace poliček. Místo robustního botníku poslouží třeba otevřený box se šprušlemi.

Kouzlete se zrcadly a osvětlením

Kromě barev a minimalistického stylu vybavení chodby pak existují další vychytávky. Opticky chodbu zvětší zrcadla. Naopak se vyhněte velkým obrazům.

Dalším kouzlem je správné osvětlení místnosti. Vyhněte se tlumenému osvětlení. Na chodbu se vyplatí investice do silnějších zářivek. Lustr by neměl být velký a visací. A v případě, že vaše osvětlení nedosahuje do všech tmavých koutů místnosti, vdechněte jim život pomocí lampy, buď připevněné na zdi, nebo stojací.

Koberec je nepraktický

Na chodbu a do předsíně volte maximálně vkusnou rohožku, menší kobereček nebo dekorativní kožešinu. Podlaha může být dřevěná a ideálně v teplém tóně dřeva.

Úplně ideální je pak dlažba. Ta se doporučuje ve světlých barvách – bílá, světle šedá či kostkovaná bílá a černá. Světlejší barvy se na chodbu hodí, naopak se vyhýbejte velkým vzorům na dlaždicích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve