Koberec dle vlastního vkusu a požadovaných rozměrů si můžete vyrobit sami

 Interier 
05. března 2018 14:17 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Z mnoha technik si vybere opravdu každý Pinterest
Bez malého koberečku to doma zkrátka není ono. Došlápnout do měkkého při vstávání z postele, ale třeba i při slézání z gauče nebo vylézání z vany, je mnohem příjemnější než šlápnout na studené parkety či dlaždice. Celoplošné koberce se velmi špatně udržují, ale ty kusové vyčistíte raz dva. A navíc si je můžete vyrobit sami!

Myslíte si, že to nedokážete? To je úplný nesmysl. Koberec menších rozměrů dokáže vyrobit téměř kdokoliv, protože existuje několik různých způsobů a v některých dokonce nepotřebujete nic víc než materiál a svoje vlastní ruce. Můžete také vyzkoušet naprosto neotřelou novinku v podlahách, o které jsme psali zde.

Určete si barvu a rozměry

Prvním, co budete muset udělat, je zvolit konkrétní barvu, která se bude do vašeho interiéru hodit, a poté navrhnout rozměry budoucího koberečku. Stylů a způsobů pletení je opravdu nespočet a zda si vyrobíte koberec ze starých nenošených triček, nebo použijete nové příze z obchodu, je opravdu jen na vás.

Vyšívaný koberec

Výhodou vyšívaného koberce je, že můžete vytvořit opravdu jakýkoliv tvar s jakýmkoliv vzorem. Stačí si sehnat předlohu, ale můžete vyšívat klidně pouze obyčejné tvary a vždy to bude vypadat dobře. Potřebovat budete klasickou podložku pod koberec, která vám poslouží jako kanava, a k tomu nějakou pěknou silnější přízi nebo klidně stuhu. Pořiďte si ještě speciální jehlu na koberce nebo vyšívací velkou dětskou jehlu a pusťte se do práce.

Jako na tkalcovském stavu

Koberce se skvěle pletou i na tkalcovském stavu, který ovšem nemá doma téměř nikdo. Možná mají jeho zjednodušenou podobu doma vaše děti na hraní, ale ani to není tak časté.

Připravte si proto jakékoliv prkno, které bude o trochu větší než koberec, který chcete vyrobit. Těsně pod horní i dolní okraj prkna vedle sebe natlučte hřebíky, které vytvoří vodorovnou čáru (viz obrázek v galerii). Pak už jen mezi jednotlivé hřebíky natáhněte svisle provaz nebo vybranou přízi, což poslouží jako základ pro tkaní. Mezi jednotlivými svislými přízemi pak vodorovně provlékejte cokoliv, co chcete, aby tvořilo výplň koberce.

Svítící háčkovaný

Umíte háčkovat? Pokud ano, pak pro vás tento koberec bude hračkou. Pokud ne, není nic těžkého na tom se to naučit. Nemusíte studovat žádné složité techniky, vystačíte si s obyčejným řetízkovým okem – tedy základem, který nás všechny učili ve škole. Potřebovat budete jakýkoliv svítící kabel, velký háček a tlustou vlnu, nebo ještě lépe provázek. Pak už jen do kruhu obháčkujte kabel a úchvatný svítící koberec máte za chvíli hotový.

Lepený z provazu

Ani na tomto není nic těžkého. Kupte si silný přírodní provaz, který na zemi stočte do spirály. Začněte od středu a postupně obtáčením vytvářejte větší a větší kruh, dokud nebudete s jeho velikostí spokojeni. Poté vezměte opravdu silné lepidlo, naneste jej na spirálu a přiložte na ni stejně velkou filcovou podložku, která provaz zafixuje. Opět se podívejte do galerie.

Měkký bambulkový

Pamatujete si ještě, jak se dělají bambule? Je to jednoduché. Vybraná příze se několikrát obtočí kolem ukazováčku a prostředníčku. Poté se mezi tyto dva prsty vloží další provázek, kterým se budoucí bambule stáhne uprostřed. Pak už jen sundáte z prstů, rozstřihnete, dočistíte a máte bambuli. A tyto bambule pak můžete přivazovat na jakoukoliv látku nebo opět kobercovou podložku a vznikne vám krásný, něžný a neuvěřitelně měkký kobereček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve