Běloskvoucí záclony za pár minut? Žádný problém

 Interier 
19. března 2018 12:58 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Zašedlé záclony dokážou potrápit nejednu hospodyňku Shutterstock
Sněhobílé záclony jsou ozdobou každé domácnosti, ovšem při jejich praní je potřeba dodržovat několik jednoduchých pravidel. Díky nim budou vaše záclony dlouhou dobu hezké a nebudou potřebovat další péči.

I když postupem času ztratily záclony své výsadní postavení v domácnosti jako hlavní prvek útulnosti, ještě pořád jsou důležité. Dotvářejí interiér a dodávají mu vzdušnost, proto bychom na ně neměli zapomínat.

Výhodou záclon je to, že v případě vhodné péče na nich stáří není vůbec poznat. Navíc také příliš nepodléhají módním trendům. Jak ale docílit toho, abyste byla se svými záclonami nejlepší kamarádka?

Nejprve si musíme uvědomit, že záclony jsou jemné a vyžadují proto také jemnou péči. Nikdy bychom je neměli prát na vyšší teplotu než 40 stupňů Celsia. A také při volbě otáček bubnu platí, že méně je více.

Vyklepat a složit

Záclony tedy nejprve sundáme z garnýže. Před samotným praním je dobré záclony vyklepat, abychom je zbavili přebytečného prachu.

Důležité je dát záclony do pračky složené, protože se tak vyhneme jejich případnému roztržení a celkově se líp vyperou, jelikož nebudou příliš pomačkané.

Jemně a neždímat

Program zvolíme na jemné prádlo a s předpírkou, teplota vody by nikdy neměla překročit 40 stupňů Celsia. Ždímací program rozhodně nedoporučujeme. Moderní pračky už mají na výběr ze spousty programů. O tom, jak je těžké z nich vybrat, píšeme zde

A pro opravdu bílé prádlo se doporučuje namočení 1 den předem do sodného roztoku či vody smíchané s bělící solí. V současnosti se už dají sehnat speciální prášky či gely pro záclonoviny.

Pověsit vlhké zpět

Vhodné je také přidat bělící přípravek, poslouží vám jako prevence před zašednutím. Záclony je nejlepší věšet hned po vyprání. Mokré se pěkně natáhnou a nebudou působit krepatě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47