Zabydlely se u vás kuny? Poradíme vám, co na ně platí

 Interier 
18. března 2018 16:04 / Jan Novák
  58
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se do domu dostane, boj s ní je náročný a výsledek nejistý Shutterstock
Kuna je nechtěným obyvatelem půdy domů či chat. Hlavně v noci dělá neskutečný rámus a působí i škody na zařízení. Boj s kunou je náročný a výsledek nejistý. Vyplatí se proto prevence v podobě důkladného odříznutí přístupových cest.

Kuna skalní je noční tvor, navíc její trus odporně páchne. Dokáže v obydlí napáchat plno škod – od znečištění půdy či střechy výkaly až po zničení izolace či součástí stavby. Také přenáší různá onemocnění, která mohou člověka ohrozit na zdraví.

Důkladně prozkoumejte všechny možné cesty do domu

Než začnete přemýšlet o tom, jak se kuny zbavit, zamyslete se nad tím, jak ji od návštěvy svého domu či chaty odradit. Ano, bude to znamenat jisté úsilí, ale nesrovnatelné s energií, kterou byste později museli věnovat boji s kunou.

Musíte důkladně prozkoumat všechny možnosti, kterými by se mohla kuna do domu dostat. Následné zadělání děr a spár však musí být provedeno odolným a kvalitním materiálem, který kuna skalní nepřekoná. Je velice mrštná a hbitá a není žádnou výjimkou, když se na půdu či pod střechu dostane i skrze škvíru mezi krytinami, které jsou na jednom konci přimontovány ke konstrukci střechy.

Pokud kuna přesto projde, zkuste past

Když vás kuna přes veškerá opatření přelstí, nezbývá, než se s ní pustit do boje. Stoprocentní recept na její vyhnání však neexistuje. Chce to zkoušet, dokud něco nezabere. Trvalé odstěhování kuny je tak otázkou spíše štěstí a náhody, není ale nemožné. Buďte trpěliví.

Často vychvalovaným způsobem, jak se kuny zbavit, je její odchyt a následné odvezení daleko od domova. K tomuto účelu slouží pasti na kuny v podobě sklopců a klecí, kam je třeba kunu nalákat na nějakou její oblíbenou dobrotu – například vajíčko, šípky, třešně. I toto však není zaručené.

Fungovat mohou rušičky i babské rady

K nejmodernějším způsobům, jak se kuny v domě zbavit, se řadí odpuzovače vysílající signály, které jsou pro zvíře velmi nepříjemné. Mohou být akustické či ultrazvukové. Hrozí však, že si na ně kuna zvykne. Pak můžete zkusit i spreje či pachové tyčinky proti kunám.

Další způsoby vycházejí z babských rad, které kolují mezi lidmi desetiletí. Úspěch je však nejistý. To, co zabralo sousedovi, nemusí nutně zabrat u vás. Zkusit můžete výrazný parfém, trus či chlupy lva nebo tygra, psí chlupy, lidské vlasy, síru, naftalín, čpavek, psa nebo lesklé předměty rozvěšené kolem domu.

Kuna skalní dokáže způsobit spoustu škod a probděných nocí, na druhé straně však její přítomnosti v domě nelze upřít pozitivum, a to zbavení se potkanů a myší, které kuna důsledně loví. Pokud vás myši doma trápí, přečtěte si tento článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve