Vykouzlete si doma příjemnou atmosféru. Máme pro vás bezva tipy, jak nádherně provonět byt

 Interier 
25. března 2018 12:00 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stačí málo a domov může krásně vonět Pixabay
Není to jen teplo a vkusné doplňky, co dělá náš domov v zimě útulným. Velkou zásluhu na tom mají i vůně. Pokud chcete mít doma příjemnou atmosféru, nezapomínejte hodně větrat a umístit do bytu bylinky či jiné vůně.

Vůně nás ovlivňují více, než bychom se mohli domnívat. Některé parfémy jsou dokonce schopné nám téměř zajistit všeobecné sympatie. Obchodníci se snaží provonět své prodejny a provozovny, protože dobře vědí, že pak zákazníci utratí více peněz a delší dobu se v obchodě zdrží. Jednoznačně také platí, že pohodovou domácí atmosféru vůně výrazně dotváří. 

Vonné ovoce

Snadnou voňavou dekorací je ovoce. Stačí nakrájet na kolečka citrusové plody a navléknout je na stužku. Tu pak zavěsíte někde v bytě a za několik týdnů opět vyměníte. Citrusové plody byt příjemně provoní a navodí pocit čistoty. 

 

Bylinky

Kvetoucích rostlin v zimě není mnoho. Vonět ale mohou i usušené. Příjemná je například máta, levandule, meduňka, tymián nebo šalvěj. Mnoho bylinek lze navíc přes zimu pěstovat i v bytě v květináči. Takto jednoduše provoníte nejen celý byt, ale bylinky můžete dávat i do šatníků či skříní. O interiérových vůních jsme psali také zde

Vysavač

Vysávání prachu mnohdy příliš nevoní, ale stačí nakapat na filtr nebo pytlík vysavače několik kapek éterického oleje, který pach přebije. Podobně můžete při mytí podlahy dát do vody na mytí trochu vonné esence. A klidně to může být i vůně kávy - každému dle jeho gusta!

Esence a lampy

Esence můžete nakapat v podstatě na co chcete - na sedačku v obýváku, na umělé květiny, na ručníky, záclony nebo na kapesníky. Výraznějších vůní dosáhnete pomocí aromalamp a éterických olejů, které zlepšují náladu a psychiku. Aromaterapie ovlivňuje krevní oběh, hormony, nervový systém či trávení. Při správném použití snižuje krevní tlak, zmenšuje menstruační bolesti, léčí ekzémy, snižuje bolesti kloubů, pomáhá při stresu a poruchách spánku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47